Pasning af fiskebensplante


Calathea og Maranta


De er fantastisk flotte, bladene ligner nærmest kunstværker. Men de flotte skyggeplanter, er desværre ikke de nemmeste stueplanter at passe. Men med den rette mængde varme, vand og fugt, kan du have glæde af dem i lang tid.

Oprindelse

Calathea og Maranta er to forskellige plantearter, men de tilhøre begge den samme plante familie Marantaceae. Så til trods for deres botaniske forskellige, så er de alligevel tæt relaterede til hinanden. Begge plantearter er kendt for deres farverige og kunstneriske blade, der ofte ligner små håndmalede kunstværker. Netop pga. af de farverige blade der kan minde om et fiskeskelet, går begge planteslægter under betegnelsen fiskebensplanter. Calathea er en planteslægt med ca. 100 forskellige arter, der stammer fra de tropiske egne af Amerika. Calathea har en opret vækst. Maranta er en planteslægt med ca. 14 forskellige arter, der alle stammer fra de tropiske egne af Centralamerika og Sydamerika. Maranta planterne er typisk lave og brede i sin vækst.

Pasning af Calathea og Maranta

Både Calathea og Maranta planterne kræver en placering, hvor temperaturen er relativ høj - helst mellem 22-28°C og omkring 16-18°C om vinteren. Placer dine skyggeplanter, et sted hvor de ikke får direkte sol. De må gerne få lys, men helst i moderate mængder, og hvor det ikke er direkte lys. Begge planter vil gerne have en høj luftfugtighed omkring sig, og du kan derfor med fordel placere dem sammen, da det er med til at øge luftfugtigheden omkring dem. Begge planteslægter trives bedst med at have god plads omkring rødderne, så giv dem endelig en stor potte. Når de med tiden vokser sig større og derved fylder potten ud, så sørg for at omplante dem til en større potte. For at hjælpe planterne til at holde den høje luftfugtighed, så lav et godt dræn i bunden af potten, eller placer dem i en krukke med underskål.

Calathea og Maranta

Vanding

Maranta og Calathea har brug for en høj luftfugtighed omkring sig. Så sørg for jævnligt for at forstøve eller at overbruse din plante. Om sommeren anbefales det at du overbruser din plante med vand dagligt, og om vinteren bør du gøre det 1-2 gange ugentligt. Du kan med fordel stille planten i en underskål med våde sten, det vil også hjælpe til at holde planten fugtig. Om sommeren skal både Calathea og Maranta planterne have meget vand. Vand dem gerne med lunt vand uden kalk. Pottejorden skal holdes fugtigt, hvilket generelt kræver vandinger 2-3 gange om ugen. Om vinteren skal planten ikke vandes nær så meget. Hold øje med jorden, og når det øverste lag er tørt, trænger den til vand. Pas ikke at stresse planten ved enten at lade den helt udtørre, eller ved komme til at overvande den i kærlighed. Det er ofte noget at det som giver problemer om vinteren.

Mistrivsel

Tørre krøllede blade: Dette kan sandsynligvis skyldes at planten står for tørt og eller koldt. Prøv at hæv temperaturen, og øg herefter vandingen i takt med den øgede temperatur. Sørg for at planten ikke står i træk, så ikke for tæt på en kold væg eller et utæt vindue. Blege blade: Dette kan sandsynligvis skyldes at planten får for meget direkte sol. Prøv at flytte den hen til et mere skyggefuldt sted. Gule blade med spind: Planten er sandsynligvis angrebet af spindemider. Prøv at øg luftfugtigheden og sprøjt med Malathion for at udrydde insekterne.