Monstera – Den populære “bloggerplante”

0
16196

Monstera, bloggerplante, fingerfilodendron, bamseplanten – Kært barn har mange navn. Men en ting er sikkert! Monstera er en af de mest populære stueplanter.

En monsteras ultimative kendetegn er de finurlige hullede blade. Planteslægten Monstera, stammer fra de tropiske egne af Nord- og Sydamerika og indeholder omkring 50 arter. Planten vokser naturligt i de tropiske regnskabe, hvor den klatre op af træer. De karakterisk huller i bladene, beskytter planten mod de store mængder vand i regnskab. Ude i naturen kan planten blive utrolig stor og høj. Hjemme i stuen bliver planten ikke lige så høj, men med årene kan en sund Monstera sagtens blive flere meter høj.

“Man kan næsten ikke læse et boligmagasin hvori der ikke er et billede af en monstera”

Monstera er på ingen tid blevet utrolig populære, hvilket skyldes dens flotte og unikke udseende. Den laver de flotteste blade fyldt med små og store huller. Hvert blad er unikt, og det gør planten utrolig dekorativ. Monstera Delicosa, der på dansk kaldes Fingerfilodendron, er den mest kendte og populære plante i Monstera-familien. Denne plante vil vi nu kigge nærmere på. Læs om pasning, vanding, gødning, lysforhold og sidst men ikke mindst: Hvordan du kan se om din plante mistrives.

Pasning af Monstera Delicosa

Monstera trives bedst med masser af inddirekte sollys. Placer ikke din Monstera i direkte sollys, men find en placering, hvor den bliver inddirekte ramt af sollys. Hvis din Monstera får direkte sollys, kan du risikere at bladene tager skade, da de bliver svedne af solen. Hvis du er i tvivl om din Monstera får den rette mængde lys – Kommer der her en lille fingerregl. Får den for lidt lys bliver dens blade gule. Står den for mørkt, får den typiske færre af de karakteristiske blade med huller.

Monster fortrækker almindelig stuetemperatur og en meget høj luftfugtighed. Denne høje luftfugtighed kan du skabe ved at forstøve din Monstera med en forstøver. Gør det et par gange om ugen.

Plantning af Monstera

Den populære fingerphilodendron foretrækker en luftig pottemuld, med masser af sphagnum. Bloggerplanten er hurtig til at brede sig vandret, hvis den ikke har noget at vokse opad. Hvis du gerne vil have en høj og stor plante, kan du med fordel sætte en mospind eller blomsterbind i krukken, så planten har noget at kravle opad. Her vil fingerfilodendrons luftrødder hjælpe planten til at klatre op ad pinden.

Vanding

I forhold til vanding af Monstera, må planten gerne tørre ud mellem vandingerne. Vi anbefaler at vande en gang om ugen, hvis planten trænger til vand. Det allerbedste du kan gøre, er at stikke en finger ned i jorden, og mærke om de øverste par centimeter jord er tørt. Hvis jorden er tør, er det tid til at vande. Udover vanding er det en god ide at forstøve bladene et par gange om ugen, for at hjælpe den med at holde den høje luftfugtighed.

Gødning

Monstera er en hurtig voksende plante. Så elsker du at se planter vokse sig store, så er det lige en plante for dig. Går det ikke hurtigt nok? Så kan du faktisk hjælpe planten med at vokse endnu hurtigere. Du kan med fordel gøde din plante én gang om måneden, i forbindelse med vandingen om foråret og hen over sommeren.

Stiklinger

Hvis din Monstera bliver alt for stor, kan du med fordel fjerne nogle af dens skud. Dem kan du bruge til at lave en eller flere nye planter af. Plant en eller flere stiklinger sammen i en krukke, og så får du med tiden endnu en flot stor Monstera. Vil du gerne følge udviklingen kan du også sætte skuddene i en glasvase med vand. Efter noget tid kan du se at stiklingen begynder at lave rødder. Når rodnettet er stort nok, kan du så plante den i jord.

For at mindske overdreven vækst skal du regelmæssigt fjerne nye skud. Du kan med fordel plante skuddene i deres egne krukker, hvor de kan vokse sig til store planter. Sådan sikrer du bedst, at din Monstera ikke vokser sig for stor, og du får ovenikøbet flere planter ud af det.

Trives din Monstera ikke?

Selvom bloggerplanten er en hårdfør plante, kan den naturligvis også mistrives ind imellem. Dette kan skyldes forkert placering eller pasning.

Tørre/brune pletter på bladene: Dette skyldes sandsynligvis at planten får for meget direkte sol, og at bladene derfor bliver svedne. Flyt planten hen til et sted hvor den i stedet får inddirekte sol.

Blege blade: Dette skyldes sandsynligvis at planten mangler næring. Prøv at gød din plante 1-2 gange om måneden i forbindelse med vandingen.

Gule blade: Dette skyldes sandsynligvis at planten vandes for ofte eller med for stor en mængde. Prøv at nedsæt din vandingsrutine. Husk at plantejorden skal tørre helt ud, før den skal vandes. Har du glemt at vande din plante i noget tid, så start med lidt vand. Vent et par dage, og vand igen. For meget vand på en gang, kan skade de små rødder.

Sorte pletter på bladene: Dette skyldes sandsynligvis at planten står et sted hvor der er for koldt. Hvis planten får træk eller kulde, kan den få sorte pletter. Prøv at flyt planten.

“Er din monstera gået ud? Husk det ikke er værre end når en god oksesteg ikke blev helt god alligevel. Ud og køb en ny og prøv igen”

Er du blevet rigtig Monstera fan? Så skal du næsten tage et kig på vores artikel om Monstera Variegata – Den sjældne hvidbrogede Monstera. Den kan du læse mere om her. 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her