Har du også set planter, på Instagram og i boligmagasiner som bare står i vand? Det hedder Hydroponisk dyrkning, men vi kalder det bare – Planter der vokser i vand. Det er lidt lettere at sige. Vi giver dig her en guide til hvordan du gør, hvad du skal være opmærksom på, hvilke planter der egner sig og meget mere.

Hvad er Hydroponisk dyrkning?

Hydroponisk dyrkning er kunsten at dyrke planter uden jord. Det er ikke nødvendigt for planter at være i jord for at gro. Men det er nødvendigt for dem at have kontakt med vand og næring. Det har de, når man dyrker planterne Hydroponisk.

Det er en flere tusind år gammel teknik som de seneste år er blevet moderne i boligindretningen.
Metoden bruges også i nogle væksthuse, til dyrkning af grøntsager.

Hvad er fordelene ved Hydroponisk dyrkning?

For det først er det enormt dekorativt. Det giver et let udtryk at se planterne nærmest svæve over vandet. Brug gerne en gennemsigtig glasvase. På den måde kan man se rødderne og det er med til at skabe et luftigt udtryk.

Når planter dyrkes Hydroponisk vokser de hurtigere end ellers. Hvis vi taler om grøntsager som tomater, salat og chili, vil udbytte også typisk blive større.

Når en plante står i jord, bruger planten energi på at finde vand og næring i jorden. Det er rødderne der gør det hårde arbejde, når det leder efter næring og fugt. I jorden er der en vis mængde næring og derefter kan man tilføre ekstra næring, gennem flere forskellige former for gødning.

Når man i stedet for sætter planten i vand, skal planten ikke bruge samme energi på at finde næring og vand, netop fordi rødder “bor” i vandet. Da vandet i sig selv ikke er rigt på næringsstoffer, er det dog vigtigt at tilføre flydende gødning til vandet.

En anden stor fordel, ved at dyrke sine stueplanter i vand, er at man slipper for mange skadedyr. Flere af skadedyrene bor i jorden eller ligger æg deri. Derfor trives de ikke i en plante der dyrkes Hydroponisk.

Hvilke planter egner sig til Hydroponisk dyrkning?

Ikke alle stueplaner trives i Hydroponisk dyrkning. Planter der er glade for at tørre ud mellem vandingerne, kan ikke trives i vand. Vælg en plante fra listen her:

Uanset hvilken plante du vælger at forsøge dig med, skal du være opmærksom på at der gælder de samme “regler” for lysforholdene her, som ved almindelig dyrkning af planterne.

Har du en plante du gerne vil prøve med, men er du i tvivl om hvor meget lys den skal have? Så kan du finde en planteguide her. Har du en bestemt placering, hvor du gerne vil have din Hydroponisk dyrkede plante til at stå, men mangler du en plante? Så kan du finde inspiration til hvilken der passer til lysforholdene her.

Hvordan gør man?

1. Du finder en stueplante fra listen ovenover som du syntes godt om.

2. Tag potten af planten og fjern forsigtigt jorden. Start med at fjern så meget som mulig mens den forsat er tør.
Når det meste af jorden er taget væk, så begynd og skyl det sidste jord af. Tip: Stil en skål ned i vasken og tøm den undervejs. På den måde undgår du at vandlåsen stopper til i jord.

3. Bliv ved med at skylle indtil rødderne er så rene som muligt. HUSK: Vær forsigtig så du skader rødderne mindst muligt.

4. Placer planten i en vase, hvor hele planten ikke kan falde ned i.

5. Hæld vand i, så det dækker rødderne og ikke selve planten. Hvis planten står under vand vil den med tiden rådne.

Tip: Brug Mineralvand. Det har et lavere indhold af kalk og derved undgår du grimme hvide ringe på vasen.

6. Efter et par dage vil lidt mere jord have løsnet sig og derfor er det en god idé at skifte vandet.

Skift af vand og gødning

Det gælder om at holde vandet så rent så muligt. Derfor er det en god idé at skifte vandet 1-2 gange om ugen.

Når en plante lever i vand, har den brug for regelmæssigt at få tilført ekstra næring gennem gødning. Ellers vil plante med tiden blive bleg og stoppe med at vokse.

Mangler du en gødning til dine planter der lever i vand? Herhjemme bruger vi gødningen Root Juice fra Biobizz, til vores planter der lever i vand. En organisk gødning, som blandes i vand. Den har vi brugt  med stor succes gennem lang tid. Gødningen farver dog vandet lidt brunligt, så vi plejer at skifte vandet efter et par dage, når planten har optaget næringen.

 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her