Gummitræ – Stueplanten med de store flotte blade

0
5915

Har du også forelsket dig i det smukke gummitræ, men er du i tvivl om hvordan den skal passes? Så læs med her. Forhåbentlig kan du blive lidt klogere.

Gummitræet (også kaldet Ficus Elastica) er en af mest kendte planter i Ficus-familien. Den har nogle store dekorative, lidt tykke blade. Bladene bliver ca 10-13 cm og er meget smukke og skinnende. Når planter danner et nyt blad, er det i et “hylster” som er rødt. Det falder af når bladet udvikler sig og folder sig ud. Gummitræet er en meget rank og flot plante, som ikke forgrener sig ret meget. Men den kan blive høj.

Gummitræet fåes både med grønne blade og med hvidbroget blade.

Typer:

Gummitræet bliver også kaldt gummifigen og gummiplante. Planten kendes typisk på sine store grønne, blanke blade. Men den findes også i sorter andre sorter. Nedenfor kan du se de mest populære sorter af gummitræet, Ficus Elastica:

  • Decora, har en rød midterstribe og en rød skudspids.
  • Marmorata, har hvidbrogede blade.
  • Schrijveriana, har blade med gullige pletter
  • Abidjan, har mørke blade med en rødlig underside
  • Robusta, har store grønne blade.

Pasning:

Gummitræet vil gerne have lys. Især den hvidbroget art, kræver massere af lys. Den er ikke glad for direkte sollys. Den er ikke glad for store, pludselige temperatur svingninger. Om vinter må den ikke stå koldere end 10°C. Den hvidbroget art er generelt en smule mere sart end de grønne og vil helst have det over 10°C. Det er kun nødvendigt at omplante gummitræet hvert 3.-5. år. Jo ældre den er, jo sjældnere er det nødvendigt at den skal omplantes.

Vanding:

Gummitræet er en af de lettere planter at passe. På grund af de tykke blade, kan gummitræet godt klare sig, hvis du glemmer at vande den engang imellem. Det eneste du skal passe på, er at overvande planten. Gummitræet skal trives bedst med at tørre ud mellem vandingerne. Rødderne må ikke stå og soppe i vand.

Gødning

Under de rette betingelser, kan gummitræet vokse hurtigt. Men planten vil dog i vækstperioden forår-efterår, have gavn af et skud ekstra næring. Herhjemme bruger vi flydende gødning, som vi blander i vandingsvandet. Det kan du med fordel gøre ca. hver 14 dag i vækstperioden.

Får dit gummitræ gule blade eller røde pletter?

Guleblade

Får dit gummitræ gule blade, skyldes det sandsynligvis overvanding. Gummitræets rødder kan ikke tåle at soppe i vand. Begynder din plante at få gule blade, så vent derfor med at vande til du er sikker på planten er helt tør.

Gule blade med spind

Får dit gummitræ gule blade med spind, er den højest sandsynligt blevet angrebet af spindemider. Du kan læse mere om bekæmpelse af disse HER

Røde pletter på undersiden af bladene

Får dit gummitræs blade røde pletter på undersiden, kan det tyde på planten står for koldt eller for fugtigt. Dette kan eksempelvis være hvis planten står på badeværelset, eller op af en kold mur. Prøv at flytte planten til et varmere sted.


 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her