Gummitræ – En smuk og elegant plante som er kendt for sine robuste blade. En stueplante som er nem at passe og få til at gro. Det er en genial plante både til dig der er øvet indenfor stueplanter, men også til dig uden så grønne fingre. 

Gummitræet skal placeres i inddirekte sollysGummitræet skal tørre helt ud mellem vandingerneGummitræet er en nem plante at passeGummitræet er en hurtigvoksende stueplante

Snup en genvej eller scroll ned og bliv klogere på Gummitræet

Hvor meget sollys skal mit gummitræ have?
Hvor ofte skal mit gummitræ vandes?
Hvor ofte skal mit gummitræ gødes?
Kan jeg lave stiklinger af mit gummitræ?
Plantedoktor – Hjælp mit gummitræ

Lad os starte med at lære Gummitræet bedre at kende

Gummitræ, også kaldet Ficus Elastica eller gummifigen er en af de mest kendte planter i Ficus-familien. Planten har nogle store dekorative, lidt tykke blade. Bladene bliver ca. 10-13 cm og er meget smukke og skinnende. Når planter danner et nyt blad, er det i et “hylster” som er rødt. Det falder af når bladet udvikler sig og folder sig ud. Gummitræet er en meget rank og flot plante, som ikke forgrener sig ret meget. Men den kan blive høj.

Gummifigen har oprindelse i det sydlige Asien og Indien. I naturen kan træet blive over 10 meter højt. Hjemme i stuen bliver planten dog højest 2-3 meter høj. Gummitræets latinske navn Ficus Elastica, henviser til at planten før i tiden blev brugt til gummiproduktion.

Gummifigen
Foto: Heidi Lundsgaard

Gummitræet fås både med grønne blade og med hvidbroget blade.

De mest populære sorter af Ficus Elastica:

Gummitræet bliver også kaldt gummifigen og gummiplante. Planten kendes typisk på sine store grønne, blanke blade. Men den findes også i sorter andre sorter. Nedenfor kan du se de mest populære sorter af gummitræet, Ficus Elastica:

  • Decora, har en rød midterstribe og en rød skudspids.
  • Marmorata, har hvidbrogede blade.
  • Schrijveriana, har blade med gullige pletter
  • Abidjan, har mørke blade med en rødlig underside
  • Robusta, har store grønne blade.
Gummitræet er kendt for sine store flotte blade
Foto: Heidi Lundsgaard

Hvor meget sollys skal mit gummitræ have?

Gummitræet trives bedst på en lys placering – Dog helst ikke i direkte sollys. Så en god placering til dit gummitræ, vil være i nærheden af et vindue. Men ikke i selve vindueskarmen.

Gummitræet er ikke glad for store og pludselige temperatur svingninger. Om vinteren må det ikke stå koldere end 10°C. Den hvidbroget art er generelt en smule mere sart end de grønne.

I forhold til omplantning, så er det kun nødvendigt at omplante dit gummitræ hvert 3.-5. år. Jo ældre din plante er, jo sjældnere er det nødvendigt at den skal omplantes.

Gummitræet er kendt for sine store flotte blade

Hvor ofte skal mit Gummitræ vandes?

Gummitræet trives bedst med at tørre ud mellem vandingerne. Rødderne må ikke stå og soppe i vand.

På grund af de tykke blade, kan gummitræet godt klare sig, hvis du glemmer at vande den engang imellem. Det eneste du skal passe på, er at overvande planten.

Hvor ofte skal min Gummifigen have gødning?

Under de rette betingelser, kan gummitræet vokse hurtigt. I vækstperioden (forår-efterår) anbefaler vi, at du gøder dit gummitræ hver 14. dag. Herhjemme bruger vi flydende gødning, som vi blander i vandingsvandet. I vinterhalvåret, hvor planten går i hvile, er det ikke nødvendigt at give den gødning. Mangler du en god gødning til dit gummitræ, så kan vi anbefale dig Bio Grow fra Biobizz, som du kan finde lige her. Det er vores egen personlige favorit, som vi har brugt med stor succes gennem flere år.

Kan jeg lave stiklinger af mit gummitræ?

Til formering af gummitræet bruges topskud eller stængelstiklinger.

  • Ved topskud skærer du toppen af gummitræet. Der skal være 3-5 blade på den top du klipper af. Se 1. billede.
  • Ved stængelstiklinger, skærer du et stykke af der er cirka 5 cm langt og som har et blad med knop i bladhjørnet. Denne metode kan være mere kompliceret end med topskud.

Når du har klippet din stikling af sætter du den i vand. Herved stopper den med at udskille saften. Se 2. billede.

Efterfølgende planter du stiklingen i jord. Jorden skal hele tiden være fugtig. Stiklingen kan ikke lave rødder hvis jorden er indtørret. Se 3. billede.

For at hjælpe stiklingen med hurtigt at danne stærke rødder, så anbefaler vi at du giver den lidt Root Juice. Det er en gødning, som er skabt til at give planten en eksplosiv rodudvikling.

For at hjælpe planten til at holde på fugt og varme, anbefaler vi at du sætter plastik om planten. På den måde får det samme effekt som et drivhus. Se 4. billede.

Stikling af gummitræSæt stiklingen af dit gummitræ i vand

Sæt stiklingen fra dit gummitræ i jordStikling af gummitræ

Når du har skåret et topskud af dit gummitræ, vil planten udskille en hvid, klistret væske. Dette er helt normalt. Den kan godt blive ved i lidt tid, men hold øje med at det stopper igen.

Vær opmærksom på at dit gummitræ vil ændre udtryk, dels selvfølgelig fordi du fjerner toppen, men også fordi den efterfølgende vil skyde med to skud. Den begynder altså at forgrene sig. Så ved at beskære gummitræet for du med tiden en mere fyldig plante.

Plantedoktor – Hvad er der galt med mit gummitræ

Gule blade på gummitræ

Får dit gummitræ gule blade, skyldes det sandsynligvis overvanding. Gummitræets rødder kan ikke tåle at soppe i vand. Begynder din plante at få gule blade, så vent derfor med at vande til du er sikker på planten er helt tør.

Gule blade med spind eller krøllede blade

Gule blade, krøllede blade og blade med spind, kan være tegn på at din plante er angrebet af spindemider. Du kan undersøge om dit Gummitræ er angrebet af spindemider, ved at se på bladenes underside.

Spindemiderne er så små, at de kan være svære at få øje på. Men ofte kan man spotte nogle helt små hvide æg. Det kan også være du kan få øje på noget der ligner et spindelvæv. Spindemider lever af saft fra planter, og de væver et fint ned på undersiden af bladene, som kan ligne et spindelvæv. Hvis din plante er angrebet, kan du læse HER om hvordan du kan bekæmpe spindemiderne.

Gummitræet er dekorativt i indretningen

Bladene på mit gummitræ hænger

Hvis bladene på din gummifigen hænger og er helt slappe, så kan det være tegn på overvanding. Man kan hurtigt komme til at tro, at det er fordi planten mangler vand. Slappe og hængende blade, er for mange planter tegn på vandmangel. Men på gummitræet er det lige omvendt. Så hvis din plante har slappe og hængende blade, bør du tjekke din plantes rødder efter. Hvis planten har taget skade af overvanding, kan du risikere at planten ikke længere kan optage vand eller næring gennem rødderne. I dette tilfælde, vil gummitræet så begynde at trække næring og vand ud af bladene, for derefter at smide de “tomme” blade.

Er du kommet til at overvande din plante og tyder det på at den har taget skade? Så kan du forsøge at redde planten, ved at skifte jorden ud og ved at klippe de rådne rødder af. Giv planten en god jord, stil den lyst og vær forsigtig med vandingerne.

Røde pletter på undersiden af bladene på gummitræ

Får dit gummitræs blade røde pletter på undersiden, kan det tyde på planten står for koldt eller for fugtigt. Dette kan eksempelvis være hvis planten står på badeværelset, eller op af en kold mur. Prøv at flytte planten til et varmere sted.

Gummitræ taber bladene

Det er helt normalt at planten skifter de ældste blade ud. Så hvis der blot er tale om, din plante har tabt et enkelt gammelt blad, så er der ingen grund til panik. Men taber din gummifigen helt grønne og friske blade, så kan det være tegn på din plante står for mørkt. Så vil vi anbefale dig, at du prøver at flytte din gummifigen hen til et sted, hvor den får mere lys.

Tip! Tør bladene af på dit gummitræ

De store blade på gummitræet, kan godt samle en del støv. Støvet hæmmer plantens fotosyntese. Så det er en god ide, at du jævnligt tørre bladene af på din plante med en fugtig klud. Vil du gerne have glansfulde blade? Så kan du faktisk få flotte blade med øl. Se hvordan her.

Tør bladene af på dit gummitræ for at fjerne støv
Foto: Heidi Lundsgaard


 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her