Planter behøver ikke at stå, og Natascha og Matilde har mange hængeplanter placeret i anordninger fra loftet. Foto: Katrine Becher Damkjær

Måneskin er en hængende plante som er i tæt familie med Guldranken. Deres vækst, formering og bladform minder meget om hinanden. Måneskins-planten har sølvfarvet detaljer i bladene. Måneskin stammer fra Indien. 

Lær at kende din Måneskin

Måneskinsplanten lave smukke detaljer i bladene. Jo mere lys der er omkring planten, jo mere mønster danner den. Mønsteret kan ses som både sølv pletter og hele sølvfarvede blade.

Måneskin egner sig særdeles godt som en hængende plante.
De dekorative blade, pynter og skiller sig ud fra de andre helt grønne planter.

Måneskin er en særlig plante som du ikke møder i alle hjem.

Pasning af Måneskin

Måneskin er nem at passe. Den er god til at tilpasse det miljø den bliver sat i. Hvis den ikke har de optimale forhold, vil den vokse langsommere end ellers.

Måneskin er ligesom de fleste andre stueplanter, en tropisk plante. Det betyder at den er glad for en høj luftfugtighed. Derfor vil din Måneskin blive glade for en overbrusning en gang i mellem – året rundt. Alternativt kan du give den en tur med en forstøver. Vi har denne forstøver som er nem at bruge, uden der kommer for vand på én gang.

Hvor meget lys skal Måneskin have?

Måneskin må ikke få direkte sol. Dette vil ødelægge bladene. Måneskin kan stå eller hænge i et hjørne med kun lidt lys, men kan også være hvor der er mere lys. Bladene laver mere mønster, jo mere lys planten får.

Hvor ofte skal min Måneskin have vand?

Måneskin kan tåle at tørre en smule ud mellem vandingerne. Vi vander selv vores Måneskin 2 gange om ugen i vækstperioden og 1 gang om ugen i vinterperioden. Men det er altid en god idé at mærke på din plante. Der er forskel på hvor stor en Måneskin man har og hvor store potten er.

Stik en finger i jorden inden du vander. Hvis du kan mærke jorden er tør og der ikke længere hænger meget jord fast på fingeren, så kan du roligt vande.
En god regel er: Vand hellere lidt, flere gange end meget vand, få gange.

Skal Måneskin have gødning?

I vækstperioden fra marts-september, er det vigtigt Måneskin får tilført ekstra næring. Planterne bruger meget energi på at lave nye skud og vokse, og derfor er det en god idé at hjælpe dem godt på vej med noget gødning.

Gødning er også med til at gøre Måneskin mere modstanddygtig overfor sygdomsangreb og den klarer sig bedre igennem et skadedyrsangreb. Vores gødning Bio-Grow giver planterne al den næring de har brug for, for at klarer sig godt gennem vækstperioden.

Kan jeg lave stiklinger af min Måneskin?

Måneskin er let at formere. Du kan bruge to forskellig metoder. Vi bruger selv metode 1, men det er altså helt op til dig selv. Begge dele fungere.

Metode 1 – I vand
  • Klip et blad af MED stilk på. På stilken skal der være en luftrod eller en begyndende luftrod.
  • Sæt stiklingen i et glas med vand og placér den lyst.
  • Efter 1-2 måneder, har stiklingen fået rod nok til at du kan plante den.
Metode 2 – I jord
  • Klip et blad af MED stilk på. På stilken skal der være en luftrod eller en begyndende luftrod.
  • Sæt stiklingen i jord og giv den en smule vand.
  • Sæt en plastikpose over potten, gør den fast med en elastik.
  • Efter 1,5-2 måneder, har stiklinger slå rødder og du kan fjerne posen igen.

Plantedoktor – Hvad er der galt med min Måneskin?

Gule blade

Mangler vand

Hvis din Måneskin ikke har fået vand nok, vil den fortælle dig det, ved at lave gule blade. Start med at give en lidt vand, vent 2 dage og give den en lille sjat vand igen. Vent igen 3 dage og giv den lidt vand. Hvis du giver for meget vand, efter den har stået for længe uden vand, kan du let komme til at drukne rødderne.

De gule blade er døde, og derfor er det en god idé at fjerne disse. Ved at gøre dette, skal planten ikke længere bruge energi på den døde blade.

Brune pletter

For meget sol

Hvis din Måneskin får brune pletter på bladene kan de skyldes den får for meget direkte sollys. Det kan bladene ikke tåle og derfor bliver de solskadet. Bladene bliver “brændt” i solens skarpe stråler. Flyt derfor planten til en placering med mindre direktesollys.

Være opmærksom på at de brune pletter ikke blive pæne igen. Det er ikke sikkert hele bladet dør, men kig på bladet og vurder om du kan leve med de pletter den har fået. Hvis ikke, kan du klippe dem af.

Ingen mønster

For lidt lys

Hvis din Måneskin slet ikke laver mønster i bladene, skyldes det at den står for mørkt. Planten kan godt gro videre hvor den står, men den for mere spil i bladene, hvis du flytter den til en placering med en smule mere lys. HUSK ikke direkte sol.

Den vokser ikke

For lidt næring

Hvis din Måneskin slet ikke vokser længere, skyldes det manglende næring i jorden. Hjælp planten godt på vej igen, ved at give den gødning.

Hvis ikke du gør, vil den med tiden dø. Der findes mange forskellig typer gødning du kan købe. Du kan se vores udvalg her.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her