Foto: Heidi Lundsgaard

Kaktus er en af de få planter – Som man enten hader eller elsker. Vi er så meget medlem af fanholdet. Fordi, de er så fantastisk dekorative og kunstneriske at se på, og så er de nogle af de letteste stueplanter at holde i live.

Hvordan passer man en kaktus?

Kaktusser er kendt for deres lange levetid og relative få pasningskrav. Er du en af dem der bare altid glemmer at vande dine planter, så vil du hurtigt forstå hvorfor kaktussen er en populær stueplante.

Hvor meget lys skal min kaktus have?

kaktus
Foto: Heidi Lundsgaard

I forhold til placeringen af din kaktus, kan den overleve stortset alle steder. Uanset om du sætter den tæt på en radiator eller i en solrig vindueskarm. Kaktussen kan altså dyrkes og overleve på mange af de steder, hvor andre planter ikke kan leve. Så kaktussen har ikke mange krav til placeringen. Samtidig kan den passe godt ind stort set alle steder, på grund af sit flotte strukturelle udseende. Hvilket bare er en win-win.

Kaktusser har brug for masser af lys, da de stammer fra områder med meget sol. Så hvis du vil forkæle din kaktus, så placer den i en vindueskarm eller i en havestue. Du skal blot sørge for der jævnligt luftes ud i rummet. Hvis du er i tvivl om din kaktus får for lidt lys, kan du oftest se det på den. Hvis din kaktus får meget lys, vil den blive stor og farverig. Hvis din plante får for lidt lys, vil den være tynd og bleg.

Hvor ofte skal min kaktus vandes?

Det eneste punkt hvor kaktussen godt kan blive lidt følsom, og hvor den kan føles lidt svær at passe, er i forhold til vanding. Her er det bedste du kan gøre at prøve dig frem. Selvom kaktussen er kendt for at kunne overleve i tørken, skal den stadigvæk have vand, for at vokse. Men pas på med at give den for meget vand, for så kan den flække eller rådne. Det kan være svært at aflæse, hvornår kaktussen har brug for vand, fordi den ikke visner ligesom andre planter.

“Glemmer du at vande dine planter? Så prøv en kaktus”

Her er et godt tip, at du løbende mærker i jorden, for at mærke efter hvor tørt eller fugtigt, planten har det. Kaktusser har godt af at tørre helt ud mellem vandingerne. Om sommeren kan du vande din kaktus en gang om ugen, hvis den er tørret held ud fra sidste vanding. Det er forskelligt fra kaktus til kaktus hvor hurtigt den tørre ud efter en vanding. Det afhænger også af rumtemperaturen, pottestørrelsen, jordarten og lysindfaldet. For at undgå kaktussen rådner i rodhalsen, kan du fordele et lag grus eller småsten ovenpå pottejorden, for at skabe dræn.

Pasning af kaktus om vinteren

Om vinteren kræver en kaktus ikke meget pasning. Kaktussen går i dvale, og skal derfor ikke vandes ret ofte. Hvis du ønsker at din plante skal blomstre næste sommer, så sørg for at stille kaktussen i et rum med en temperatur på omkring 12 grader.

Kan min kaktus stå udendørs?

Om sommeren kan du sagtens tage din kaktus med ud på terrassen på de gode solskinsdage. Kaktussen elsker sol og vil derfor trives ude på en god sommerdag. Du skal dog sørge for kaktussen ikke får for meget vind eller regn.

“Så pas på – Kaktussen kan hurtigt blive din favoritplante”

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her