Svigermors Skarpe Tunge, er kendetegnet ved dens lange spidse blade, som minder om sværd. Bladene er grønne med lidt mønster på. Den meste kendte af Svigermors Skarpe Tunge-arterne, har gule kanter på de lange blade. Udover at blive kaldt Svigermors Skarpe Tunge, kaldes planten også bajonetplante.

Planten der ikke er til at aflive

Hårdfør plante

Svigermors Skarpe Tunge er en meget hårdfør plante som vi anbefaler til begyndere. Den kræver ikke meget vand og kan tåle den tørre luft der som regel er indenfor. Den er let at vand, gøde, formere og placere, så læs med her hvis du overvejer at anskaffe dig en Svigermors skarpe tung. 

Foto: Heidi Lundsgaard

Pasning

Svigermors skarpe tunge skal helst stå et sted med indirekte sollys. Hvis planten står for mørkt vil væksten gå i stå. Hvis den står i for meget direkt sol, vil bladene blive solskadet. 

Svigermors skarpe tunge klarer sig fint med den tørre stueluft, så derfor er det ikke nødvendigt at forstøve den så ofte. 

Det er en plante som vokser naturligt under varmere himmelstrøg og derfor tåler den ikke temperaturer under 15o i længere perioder.

Vanding

Svigermors skarpe tunge skal vandes sparsomt. Lad jorden tørre ud mellem vandingerne. Planten vil kun blive glad for at blive glemt engang imellem. Faktisk er den letteste måde at aflive en Svigermors skarpe tunge, ved at overvande den. Så pas på med vandkanden. 

Tjek jorden ved at stikken en finger i potten. Hvis der hænger jord på finger, så vent et par dage og tjek derefter jorden igen. Vand først planten når jorden er tør og ikke længere hænger fast på fingeren. 

Vær opmærksom på at Svigermors skarpe tunge, om vinteren skal vandes meget sparsomt. Udenfor vækstperioden har den ikke behov ret meget vand, derfor kan den let overvandes i vinterperioden. 

Når du vander din Svigermors skarpe tunge, er det vigtigt du ikke vander ned i roseten hvor bladene vokser ud fra. Det kan nemlig gøre så planten rådner, fordi den ikke kan optage vand der står i dens midte.

Gødning

Som med de fleste andre planter er det en god idé at give den gødning i vækstperioden. Vækstperioden er fra foråret og til efteråret. Svigermors skarpe tunge har brug for ekstra næring for at vokse. 

Formering

Stikling

Svigermors skarpe tunge er let at formere ved at lave stiklinger. 

  • Klip et blad af. Så langt ned du kan komme til.
  • Klip et omvendt V i bunden af bladet. (Se nederst på stiklingen i glasset)
  • Placer stiklingen i et glas med vand.
  • Placer denne lyst og vent på den danner rødder.
  • (Hold løbende øje med at den hele tiden har vand)
  • Når stiklingen har slået rødder som er 5-6 cm lange, kan du plante den i en potte.  
Deling

Svigermors skarpe tunge kan også deles. Dette er heller ikke vanskeligt og kan gøres, hvis din plante har mere end én roset. 

  • Tag planten op af potten.
  • Fjern forsigtigt jorden omkring toppen af rødderne.
  • Skær forsigtigt med en skarpe kniv de to rosetter fra hinanden. 
  • Plant planterne igen i hver sin potte.

Hvad er der galt med min Svigermors skarpe tunge

Plettede blade

Hvis din Svigermors skarpe tunge har fået gule og brune pletter, kan det tyde på den får for meget direkte sollys. Den kan – ligesom vi – blive solskoldet. I stedet for solcreme, så flyt den lidt længere væk fra vinduet. 

Hvis din plante er meget solskadet kan blade “klappe sig sammen”. 

Gule blade

Gule blade er et tegn på overvanding. Hvis din Svigermors skarpe tunge, har fået for meget vand vil rødderne begynde at rådne. Tag planten forsigtigt op af potten for at se hvor våd jorden er. 

Hvis jorden er meget våd, så skift det våde jord. Plante den med noget nyt tørt jord. 

Hvis jorden kun er lidt våd, så hold en længere pause med vandingerne. Lad planten tørre helt ud inden den igen for vand.

Ingen vækst

Foto: Heidi Lundsgaard

Hvis din Svigermors skarpe tunger er gået helt i stå med at vokse, kan det tyde på den står or mørkt. Der sker ikke noget ved det. Planten ikke som sådan skade af det, den går i en form for dvale. Hvis du flytter den nærmere noget lys, vil den igen begynde at vokse. 

Slatne blade

Nu er det ved at være op over hvis du skal redde din Svigermors skarpe tunge. Slatne blade er ikke godt. Det betyder at planten er ved at rådne. Tag den op af potten og drys så meget jord af rødderne du kan. Rødderne må gerne være barre. Læg den til at tørre på et viskestykke og lad den tørre helt ud. 

Når det er helt tør, kan du igen plante den med noget nyt jord.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her