Her har vi samlet en guide til genkendelse og behandling af de mest almindelig skadedyr i stueplanter. Skadedyr kan være ødelæggende for planterne i din bolig, derfor er det vigtigt at slippe af med dem. Men for man kan slippe af med dem hurtigt, er det vigtigt at vide hvilke dyr man har besøg af. Først der er det muligt at lave en målrettet behandling af planten. 

Generelt er det vigtigt at du handler hurtigt og effektivt mod skadedyr. Når du opdager en eller flere planter er angrebet af skadedyr, er det en god idé at isolere planterne i andet rum. Ellers kan det være en god idé at at lave en vandingsrute således at du vander de angrebne planter tilsidst. På den måde undgår du at overfører skadedyr til andre planter via vandet og vandkanden. 

Trips

Kendetegn

1-2 millimeter lange insekter. De ligner små sorte streger som bevæger sig hurtigt under bladene. Trips findes ofte på undersiden af bladene, nye skud og blomsterskande hvor saften er let for dem at komme til. Man kan se på bladene når der er trips på planten. Når trips suger saft fra en plante, efterlader der små luftlommer i cellerne, som gør at bladene får et sølvfarvet skær. 

Behandling

Der er ikke rigtigt nogen effektiv hjemmelavet kur mod trips. De kan være meget besværlige at komme af med, fordi de er meget taknemmelige i forhold til levevilkår. De kan overleve mange steder under mange forhold. Det bedste råd mod trips, er at overbruse planten ved kraftig styrke – dog ikke for fuld styrke. 

     

Hvis man ikke har held, med at skræmme de irriterende dyr væk, er det formentlig nødvendigt med noget gift ligende middel. Man kan købe forskellige produkter mod trips og de er meget mere effektive end at uddrive dem med overbrusning. Så hvis man vil undgå, at ens plante når at tage skade af et angreb, vil vi anbefale at skaffe noget gift mod dyrene. Man kan købe flere midler, som ikke er skadelige for mennsker at indånde og som ikke skader planterne. 

Spindemider

Kendetegn

1-2 millimeter lange mider. De laver spind mellem bladene og stammen. Dyrene sidder på undersiden af bladene mens oversiden af bladet bliver fyldt med små gule prikker. De suger saft fra bladene og får den farve som planten har. Derfor kan de være svære at se. Særligt om vinteren er planterne sårbare overfor spindemider, pga den tørre luft og svage lys.

Behandling

Når man først for mistanke, om der er spindemider i en plante, er det vigtigt at reagere hurtigt. Hvis først de er blevet godt etableret i en plante, kan de være svære at slippe af med. 
Overbrus de angrebne planter med jævne mellemrum. Det kan gøre det vanskeligere for dyrene at etablere sig. 

Et andet tip, mod spindemider er at bruge bladglans, som er beregnet til planter. Hvis man bruger bladglans, er det vigtigt at doserer det rigtigt, da overdreven brug ikke er sundt for planterne. Spray bladglansen over hele planten og især under bladene, da det er her spindemiderne og deres æg sidder beskyttet under deres lette spind.

Da spindemider elsker varm og tør luft som der er i de fleste hjem om vinteren, er det en god idé at flytte den angreben plante til en køligere placering og samtidig øge luftfugtigheden med forstøveren. Når du har flyttet den angreben plante, er det vigtigt du foretager en grundig rengøring der hvor planten stod. Ellers kan den bliver genangrebet når du sætter den tilbage igen. 

For at slippe af med spindemiderne er det en god idé at vakse bladene med sæbevand (1spsk sæbe og 1 liter vand). Gør dette i en måned, én gang om ugen eller indtil spindemiderne er væk. Vær grundig og gør det både på oversiden og undersiden af bladene.  

Uldlus

Kendetegn

1-2 millimeter lange insekter. De ligner små hvide bænkebidere. De danner små uld-ligende totter på planterne som de gemmer sig under. Det gør dem lette at genkende. 

Behandling

Hvis man ikke behandler hurtigt og effektivt mod uldlusene, kan det i sidste ende betyde at man er nødt til at skille sig af med sin plante. Uldlusene er nemlig hårde ved planterne og derfor er det vigtigt at får dem væk hurtigt. Hvis det er mange uldtotter på en plante er det mest effektive at kassere den, inden de breder sig til andre planter i huset. 

Man kan behandle uldlusene én for én, ved at at dyppe en vatpind i husholdningssprit og derefter duppe det på hver enkelt uldtot der er på planten. Uldlus kan ikke tåle spritten og vil derfor dø at det. Man kan også behandle mod uldlus, ved at overbruse planten med hård stråle. Ulempen ved denne metoden er at det kan være hårdt for at planten og man kan komme til at gøre skade på bladene. 

Uldlus kan være meget vanskelige at komme til livs. En ide kan være at fjerne voksne uldlus inden ungerne når at danne deres egen “uldrede”. Brug evt en pincet. 

Skjoldlus

Kendetegn

2-3 millimeter lange insekter. Skjoldlusene er rødbrune og dækket af et skjold. De kan være meget svære at opdage da de tager samme farve som den plante de sidder på. De suger saften fra planten of derved får de samme farve. Derfor kan dyrene ligne små vabler på bladene eller stilken. 

Hvis der er skjoldlus på dine planter vil du kunne se et skinnende lag på bladene. Dette lag er ekskrementer fra skjoldlusene og kan danne grobund for svampeangreb.

Behandling

Ved angreb med skjoldlus, er det vigtigt at man får behandlet platen hurtigt. De kan gøre utrolig skade på plante på kort tid. De suger saft og kraft fra planten, og hvis det ikke bliver stoppet hurtigt nok kan det gøre så stor skade på planten at den til sidst dør af det, fordi alt næring er suget ud af den. Et skjoldlusangreb er hæmmende for plantens vækst. 

Når du kigger på dine planter, er det vigtigt du ind i mellem vender bladene og kigger på deres underside, da det er her mange skadedyr sætter sig – også skjoldlusene. 
Når man skal bekæmpe skjoldlus er det lettest at få succes med det når de er på larvestadiet – altså inden de danner deres skjold.

En effektiv måde at komme af med skjoldlus, er at børste planten med f.eks. en aflagt tandbørste. Hvis man kun spuler med vand opnår man ikke stor effekt da de sidder for godt fast. Man hvis man børster planten grundigt vil man kunne slippe af med krybene. Behandling skal gerne gentages efter en uges tid. Indtil man ikke kan se flere tegn på skjoldlus. Det kan være en tidskrævende proces men det er altså den mest effektive kur med skjoldlusene. 

Sørgemyg

Sørgemyg er også en hyppig og irriterende gæst i potteplanter. Vi har her skrevet et indlæg om de irriterende fluer.

3 KOMMENTARER

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her