Hvis din plante er utilfreds. Så viser den dig det. En plante kan vise det på mange forskellige måder. Den kan få gule blade, brune blade, mørke pletter, lange tynde skud, krøllede blade og der kan komme mug på jorden. Men hvorfor er den nu pludselig utilfreds? Ofte kan du finde svaret ved, at kigge på plantens behov og ønsker. Opfylder du dem?

Kend din plante

Først og fremmest skal du kende din plante. Du skal vide hvor meget sollys den gerne vil have, hvor ofte den skal vandes osv. Er du lidt i tvivl om du egentlig har helt styr på din plante, så kan du finde hjælp her hos os. Vi har samlet en oversigt over pasning af forskellige stueplanter, som du kan finde lige her.

Når du har helt styr på pasningen af din plante, så kan vi begynde at se på hvad de forskellige tegn kan betyde.

Har din plante gule blade?

Der kan være mange forskellige årsager til at planten laver gule blade. Det skal jo ikke være for nemt vel?
Men vi har skrevet om de mange forskellige årsager lige her. Er sikker på du nok skal finde frem til, hvorfor din plante laver gule blade, når du har læst denne guide.

Har din plante lange tynde skud?

Hvis din plante vokser så den får et ranglet udseende med lange tynde skud, så kan det være fordi din plante får for lidt sollys. Forestil dig planten nærmest strækker sig at få det sollys, som den lige kan ane. Prøv at flyt din plante til en placering, hvor den får lidt mere lys. Husk dog at tag højde for, hvor meget sollys din plante kan tåle. Kan den stå i direkte sollys, eller skal den have indirekte sollys lidt længere væk fra vinduet.

Om vinteren kan din plante få lange tynde skud, og derfor få et ranglet udseende. Det skyldes kombinationen af manglende lys og for meget varme. Den bedste hjælp til din plante, er at vande den sparsomt gennem vinteren, og sætte den et sted hvor den ikke står for varmt.

Krøllede blade og sølv/hvide blade

Har din plante krøllede blade, eller kan du se der ligger sig et hvidt lag på bladene, kan det skyldes din plante er angrebet af skadedyr. Små bæster. Se HER hvordan du bekæmper disse, og hvilke tegn du skal kigge efter.

Brune/ mørke pletter på bladene

Har din plantes blade brune eller mørke pletter, kan det være tegn på overvanding. Er det noget siden du har vandet planten, og er jorden stadigvæk fugtig? Så har planten sandsynligvis fået mere vand end den havde brug for. Lad planten tørre helt ud før du vander den igen. Er jorden meget fugtig, kan du tage planten ud af potten, børste den fri fra jord og lade den ligge og tørre. Når planten er helt tør, kan du plante den i potten igen.

Mug på jorden

Særligt om vinteren, kan du opleve at din plante får mug på jorden. Mug på jorden er et tegn på dårlig ventilering og for meget vand. Din plante kan også få mug på jorden, hvis den står et mørkt sted. Bare rolig. Mug på jorden er ikke skadeligt for din plante. Du kan læse mere om mug på jorden her. Et gammelt husmor tip, er at du kan drysse lidt kanel på jorden. Det vil få muggen til at forsvinde. Alternativt kan du også skrabe den mugne jord af din plante, og flytte den til en lysere placering. Vil du gerne lære flere husmortip til dine planter, så se med HER.

Brune blade

Ligesom med gule blade, så kan der også være mange forskellige årsager til en plante laver brune blade. Du kan læse om de forskellige årsager lige her. Ofte har brune blade noget at gøre med placeringen eller vandingen.

Indtørrede krøllede blade

Har din plante mange krøllede visne blade, har din plante højest sandsynligt fået for lidt vand. Krøllede og indtørrede blade, er et tegn på planten er ved at gå ud. Vil du sætte et sidste redningsforsøg ind, kan du tage planten op af potten, og overbruse jorden med vand. Sørg for at sætte planten til tørring et sted, hvor det overskydende vand kan løbe fra. Gentag et par gange, indtil jorden mærker gennemvædet. Du kan læse mere om krøllede blade her.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her