Sponsoreret samarbejde med Gardena
Nu siger kalenderen endelig april måned, og vi er så klar at komme igang i haven. Endelig er det tid til forspiring, plantning af forårsblomster, klargøring af terrassen og jord under neglene igen. Vi har også kun ventet (mindre og mindre tålmodigt) siden vi i efteråret lukkede haven ned på vinterpause. Hvorfor føles vinteren så lang, når sommeren forsvinder så hurtigt? Er jeg den eneste der føler vintermånederne er dobbelt så lange som sommermånederne. Mon de har lagt ekstra dage ind?

Men nu er foråret her endelig, og vi kan slet ikke vente med at komme i gang. Drømmen om den perfekte gårdhave, lever stadigvæk på fuldt blus. Vi har modtaget de lækreste havepasnings produkter fra Gardena, og vi kan slet ikke vente med at komme i gang med at bruge dem.  Mon ikke planterne bliver glade i år, når vi kan forkæle dem med et lækkert vandingssystem og fine beskæresakse fra Gardena? De må meget gerne vise deres taknemmelighed ved at vokse sig store og flotte. Gerne på rekord tid.

Havetid – Hvor skal jeg starte?

April er efter min mening absolut en af de smukkeste måneder på året. Alle planter begynder at springe ud. Noget man har ventet på i uendeligheder. (Ja sådan føles det her) Dagene bliver længere, og solen finder vej frem. Er det danske forår godt mod os, kan vi endda i April sidde ud i jakke eller med et lækkert tæppe, og få lidt sol. I drivhuset kan det føles sommervarmt. Men pas på med ikke at blive grebet af sommerstemningen. Nætterne er forsat kolde. Planterne får stadigvæk nattefrost. Så vent med udplantningen af sommerblomsterne lidt endnu. Vi har i stedet et forslag til nogle andre haveprojekter du kan gå i krig med.

“Det har kriblet i vores fingre siden oktober med at komme i haven. Nu kan vi endelig få jord under neglene igen”

Roserne skal forkæles

Vil du gerne have store og flotte blomster, kan det være en god ide at beskære dine roser i midten af april. Forkæl dem også med gødning. Det vil fremme væksten, og hjælpe roserne på vej til at blive endnu smukkere og større. 

Har du en god beskæresaks?

En god beskæresaks er uundværlig i denne situation. Vi har modtaget et par forskellige beskæresakse fra Gardena. Vores første tanke (måske også din) er så, kan det betale sig at købe kvalitet? Vi må sige at vi er meget imponerede over havesaksene fra Gardena. Det er vores helt egen mening, så ikke noget med en anbefaling du ikke kan bruge til noget her. Vi siger vores ubestridte mening. Men hvad er jeres mening så? Vi mener bestemt, at det kan betale sig at købe kvalitet. Saksene er knivskarpe, de lægger godt i hånden og de vejer næsten ingenting. Det gør det let som en leg, at beskære træer og planter. Det er lige før (også kun lige før) at der er kamp om hvem der får lov at beskære mest i vores planter i år.

Læg kompost ud i haven

Forbedrer jorden ved at lægge et 2-4cm lag kompost ud i bede og under hække. Det vil give jorden ny næring, og hjælpe den godt på vej mod den kommende sommer. Det er et godt tip at gøre det enten hvert år eller så i hvertfald hvert andet år. Jorden kan godt blive træt, og forbedret jord, giver bedre vækstbetingelser for dine kære planter. Pssst. du kan faktisk lave din egen kompost ud af ukrudt, der endnu ikke er gået i blomst.

Græsplænen

Det er tid til at finde din græsslåmaskine frem igen. Sørg for din allierede sommerven, er klar til årets kamp med græsplænen. Måske et servicetjek, nye skær og benzin, så den er køreklar til de næste mange ture i sammen skal traske igennem græsplænen. Så snart græsset begynder at gro, og det har opnået en højde på ca. 3-4 cm. bør du klippet græsset første gang. Vi fik aldrig slået vores græsplæne “den sidste gang”, sidste år. Så vi har allerede været ude og trave. Så kommer sommerfølelsen altså frem. Lige før man har savnet at slå græs?

Meld dig ind i kampen mod ukrudt

Start allerede nu med at fjerne ukrudt i dine bede. På den måde gør du arbejdet lettere til sommer, når ukrudtet for alvor tager fat. Fjern alle små spirer, træk store ukrudtsplanter op, riv haven igennem og træk alle ukrudtsrødder op du finder. Ved at starte i det små allerede nu, forhindre du en del af ukrudtet i at vokse sig stort til sommer. Du kan fjerne ukrudt med hænderne, eller ved at arbejde dig gennem jorden med en håndkultivator, og derved trække det uønskede ukrudt op. Hvis ukrudtet endnu ikke er gået i blomst, kan det anvendes som kompost. Derved får du udnyttelse ud af de uønskede ballademagere. Typiske eksempler på selvsået ukrudt er hyrdetaske, fuglegræs, hvidmelet gåsefod og vejbred.

“Hvis ukrudtet endnu ikke er gået i blomst, kan det bruges som kompost. På den måde kan du få udnyttelse ud af ukrudtet”

Har du det rigtige haveudstyr?

Er du ikke meget for jord under neglene, så få fat i et par havehandsker. En skovl og en rive er også uundværlige haveredskaber, hvis du skal have gang i havelivet. Køb gode haveredskaber, og se det som en investering i din have. Ordentligt haveudstyr, gør også at du ikke får ondt i ryggen og andre steder. Vi vil virkelig anbefale dig at undersøge markedet. Det er helt vildt alt det haveudstyr man kan få. Man kan jo nærmest få et redskab til alting. Alt kan gøres smartere.

Gå i gang med plantningen – Så snart jorden ikke længere er hård af frost

Du kan så småt starte din plantesæson nu, ved at plante frugttræer, forårsblomster, og andre planter som kan tåle nattefrosten som endnu ikke er væk. Det er også nu du kan dele og omplante stauder, og flytte afblomstrede forårsløg.
Er der mange dage med tørke, så husk at give dine nyplantede planter lidt vand, så rødderne får noget at arbejde med. Psst. Apropos vand og det rette haveudstyr – Så har vi fået en ret smart vandslange..

Hvad er det så med den vandslange?

Vi er helt oppe og kører. Det er næsten sådan at vi klapper i hænderne. Vi har nemlig fået den smarteste vandslange fra Gardena. Så tænker du, kan en haveslange være smart? Øh ja! Det er en vandslange med automatisk oprulning. Det vil sige, rullen hænger på væggen. Så trækker man slange ud, og når man er færdig giver man slip, også ruller slangen automatisk ind igen. Ligesom ledningen på en støvsuger. Så smart og lige noget for os, for så slipper vi for at have grim haveslange til at ligge hen over gårdhaven hele sommeren. Ja det var faktisk et problem sidste år. Når man skal vande 1-2 gange om dagen, så er det da ret irriterende at stå og døje med vandslange hver gang. Seriøst. Så ender vandslangen med bare at ligge over det hele i stedet for. Kender du ikke det problem? For os to piger, kunne det hvertfald ødelægge hele vores forestilling om den perfekte gårdhave, hvis der kronisk lå vandslange over det hele. Så vi er sikre på at i denne sæson, bliver både vi og vores planter ekstra glade.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her