Væddeløberen (kaldet Chlorophytum Comosum på latin) er en super fin plante, som vi altid har i huset. Den er forholdsvis nem at passe, den er enormt dekorativ og så er den nem at tage aflæggere på. Væddeløberen er fantastisk som hængeplante.
En glimrende plante for begyndere.
Væddeløberen har lange blade, der nærmest minder om græs. Bladene kan blive 50 cm lange og er cirka 4 cm brede. Planten hører til liljefamilien og der er omkring 40 forskellige arter. De mest kendte varianter, er den “almindelige” som har helt grønne blade og den stribede variant, som har grønne blade med hvide striber i midten af bladet. Væddeløberen er en af de mest luftrensende af alle stueplanter.
Pasning af væddeløberen
Når det handler om placering af væddeløberen, er den ikke så sart. Den kan trives godt på både en lys placering og en mørkere placering. Det eneste den ikke kan tåle er direkte sollys. Det vil svitse bladene.
Hvis du har en hvidstribet variant, vil striberne være mest tydlige, hvis planten er placeret lyst.
Når du skal finde en plads til din væddeløber er det vigtigt den har plads omkring sig. Derfor syntes vi den er særligt egnet som hængeplante.
Vædderløberen i – især om sommeren – glad for overbrusninger. Brug gerne en forstøver jævnligt for at hold luftfugtigheden høj.
Vanding af væddeløberen
I vækstperioden kræver væddeløberen mere vand end udenfor vækstperioden.
I vækstperioden skal den have 2-3 gange om ugen. Her er det også vigtigt at tilfører den ekstra næring i form af gødning. I vinterperioden skal væddeløberen kun have vand 1 gang om ugen. I denne periode er det ikke nødvendigt at giv gødning.
Generelt for vanding af væddeløberen er det en god idé at mærke efter i jorden, inden du giver vand. Du kan godt glemme væddeløberen en gang i mellem, uden der sker noget ved det. Så længe du ikke overvander den, når du kommer i tanke om den igen. Væddeløberen kan nemlig ikke tåle at der står vand ved rødderne.
Væddeløberen kan også dyrkes Hydroponisk. Det vil sige den kan dyrkes i vand – helt uden jord. Læs mere om metoden her.
Hvad er der galt med min væddeløber?
Brune spidser
Hvis væddeløberen ikke står frit, kan den få brune spidser. Bladene er sarte overfor berøring, så hvis den står med bladene op af en væg eller et vindue eller måske står den så man rammer bladene når man går forbi, kan den altså så brune spidser. Du kan klippe de brune spidser af, ved at at klippe et V i bunden af bladet. Så du altså klipper en ny spids på bladet. Find derefter en ny placering til din væddeløber.
Utydelige striber
Hvis striberne på din væddeløber ikke er lige så tydelige som de plejer at være, skyldes det at den står for mørkt. Find en ny placering til din plante. Sørg for den ikke kommer til at stå i direkte sol.
Mat i farven
Er din væddeløber mat i den grønne farve, skyldes det at den mangler næring. Sørg derfor for at give gødning. Følg instruktionerne på din gødning.
Slap plante
Er din plante helt slap og hænger ned af potten, skylde det for lidt vand i for lang tid. Planten kan have taget så meget skade, at den er svære at få pæn igen. Men er du hurtig til at opdage problemet kan du vække den til live igen. Giv den lidt vand af gangen. En lille sjat hver anden dag i 1 uges tid. Derefter kan du forsætte almindelige vandinger, 2-3 gange om ugen i sommerperioden og 1 gang om ugen i vinterperioden.
Rødderne kommer op af potten
Hvis rødderne begynder at komme op af potten, er det tid til omplantning. Det er Væddeløberens måde at fortælle dig, at den har brug for mere plads. Tag den forsigtigt ud af sin potte og plant den i en ny større potte. Brug almindelig jord til indendørs brug.
Formering af væddeløberen
Væddeløberen laver lange cremefarvede stængler. De kan blive op til 1 meter lange. På stænglerne kommer der små hvide blomster, som hurtigt forsvinder igen. Herefter gror der et nyt skud som bliver til en aflægger. Når aflæggeren har siddet på stænglen i lidt tid, vil du kunne se bitte små rødder under aflæggeren. Når du kan se rødderne, kan du forsigtigt “nippe” aflæggeren af om placere den i jord. Hold jorden fugtigt.
[…] Væddeløberen kan bruges i både mørke og lyse badeværelser. De tåler dog ikke direkte sollys. Den må gerne tørre en smule ud mellem vandingerne. Om sommeren skal være opmærksom på at den skal have mere vand end normalt. Du kan læse mere om Væddeløberen her. […]