Overvanding

Vidste du, at der faktisk er langt flere der slår deres planter ihjel, med kærlighed end glemsomhed?

 
 

Der er dem, som glemmer at vande deres planter. De risikerer deres plante tørre ud og dør. Men der er faktisk endnu flere, som får deres planter til at gå ud, fordi de er for generøse med vandkanden. Hvis planterne får mere vand end de har brug for, står de og sopper i det. På den måde får rødderne ikke ilt og de kan derfor ende med at rådne. Planten ender simpelthen med at gå ud på grund af kærlighed og omsorg. Tænk på at planterne faktisk ikke er vant til at stå i en potte. Slet ikke uden drænhul. I naturen, står planten i jorden, hvor rødderne kan brede sig og overskydende vand kan løbe væk.

Nogle af de typiske tegn på overvanding, kan faktisk få os til at tro at planten mangler vand. Planten kan se trist ud. Det får den omsorgsfulde plante mor til at tænke “min plante er da ved at visne, jeg giver den lidt ekstra vand”. 

Det gør desværre kun ondt være, hvis planten allerede har fået rigeligt med vand. Så sæt dig godt ind i tegnene på overvanding, så kan du bedre hjælpe din plante.Hvis planten sopper i vand, er det tegn på overvanding

Tegn på overvanding

  • Bløde og slatne blade
  • Nederste blade bliver gule eller visner og falder af
  • Mug på jorden
  • Sørgemyg
  • Gamle og nye blade falder af på samme tid
  • Ingen, begrænset eller grim vækst
  • Brune bladspidser
  • Brune og grødagtige rødder
  • Jorden lugter jordslået eller rådden

Hvad er overvanding? 

Nu kender vi tegnene på overvanding. Men hvad betyder det egentlig? Lad os se nærmere på, hvad overvanding er. Der er nemlig flere ting, der kan forårsage overvanding.

  • For hyppig vanding (Vær særlig opmærksom hvis du bruger lukkede potter uden drænhul. Det kan sagtens lade sig gøre, det gør vi. Men der er større risiko for overvanding)
  • Tung og omsluttende jord kan gøre sådan rødderne ikke kan ånde
  • For store mængder vand (Planten får mere vand end den kan optage)

Hvordan undgår jeg overvanding?

Planter er levede. De skal have vand for at leve. Men hvor meget og hvor ofte, er faktisk forskelligt fra plante til plante. Samtidig kan to ens planter, faktisk også have forskellige vandingsbehov, alt efter hvor de står. Planternes behov ændre sig alt efter lysforhold og temperatur. Samtidig skal du være opmærksom på, at planten har brug for mere vand i sin vækstperioden end den har om vinteren. Vækstperioden er for de fleste planter fra april-oktober.

Det er ofte to måder at vande på:
  • Nogle vander efter et fast ugeskema
  • Nogle hælder vand ud af vandkanden og ned i jorden plante en gang imellem, når det lige falder dem ind. Og så er det.

Begge dele kan være lige rigtige – men faktisk også lige forkerte. “Skemavandingen” kan give øget risiko for overvanding. For hvad hvis planten ikke allerede trænger til vand igen? Det vil svare til vi mennesker skulle spise på faste tidspunkter, uanset om vi var sultne eller ej. Overvanding sker ofte, hvis du vander en fast ugedag. I stedet for at vande når planten trænger til vand.Du kan naturligvis også se på planten og måske vurdere, den skal skal vente til næste vandingsrunde, fordi den ikke mangler vand lige nu. Men hvad så hvis planten bliver tørstig, inden vi kommer til næste vandingsdag? Problemet med faste skemaer/rutiner, er at når vi “har gennemført” rutinen, så tænker vi måske ikke mere over det. Før næste gang aktiviteten, står på skemaet. “Den tilfældige vanding” kan give risiko for både overvanding og undervanding. Hvis man ikke løbende kommer hen til planten og tjekker til den. Så ved man ikke om planten mangler vand, eller om den faktisk fik for meget sidste gang.

Hvad er den rigtige vanding?

Det er individuelt, alt efter plante. Så start med at lære din plante rigtig godt at kende. Ligesom når du får en ny ven. Hvad gør planten glad? Vil planten gerne have konstant fugtig jord? Eller kan den bedst lige at tørre lidt ud mellem vandingerne? (Det kan langt de fleste plante) Find din plante HER, og læs om hvad den bedst kan lide. Uanset om din plante kan lide at tørre ud mellem vandingerne eller at stå i konstant fugtig jord, så er din bedste ven plantens jord. Den kan nemlig altid fortælle dig, om planten mangler vand. Mærk på jorden. En tommelfingerregel er, at hvis de øverste 2-3 cm. af jorden er helt tør, kan du vande planten. Vær dog opmærksom på, at selvom det øverste lag jord er tørt, så kan din plante faktisk soppe i vand. Så har du mistanke om den er overvandet, selvom det øverste lag jord er tørt, så undersøg lige nærmere for en sikkerheds skyld. Det kan du gøre ved at løfte planten op. Hvis den er let og tør, så er der ingen fare på færde. Men er jorden tung og vandholdig, så er din mistanke om overvanding rigtig. Det kan ske, hvis der ikke er dræn i potten.

Overvanding tiltrækker sørgemyg. Så det er en god ide at undgå at overvande sine planter.

Hvordan redder jeg en overvandet plante?

I de fleste tilfælde kan du nå at redde en overvandet plante, hvis du reagere hurtigt.

  • Ved let fugtet jord:  Flyt planten til et varmere sted og lad den tørre helt ud før næste vanding
  • Ved meget fugtigt jord: Løft planten op, børst rødderne fri for jord og omplant planten med nyt frisk jord.

Hvad er den gode vanding?

Vi har samlet alle vores bedste tips og tricks til vanding lige HER

 

 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her