Sådan slipper du af med de små fluer i stueplanterne

Flyver der små irriterende sorte fluer rundt i dine potteplanter? Så er det sandsynligvis sørgemyg. Her kan du læse alt om sørgemyg og om hvordan du kan bekæmpe dem.

Slip af med Sørgemyg hurtigt

Vil du bare gerne have en hurtig løsning til at slippe af med dem? Så vil vi anbefale dig at prøve fangstplader. Det er små klistrede plader, som du sætter i jorden, som tiltrækker sørgemyggene. Vi har selv haft stor succes med disse. Faktisk så stor, at vi nu sælger dem, lige her.

Hvad er sørgemyg?

Sørgemyg er små sorte fluer, som lever i potteplanter, muld og kompost. De små larver lever i jorden, hvor de lever af organisk materiale og hvor de gnaver i planternes rødder. Er din plante stærkt angrebet af sørgemyg, kan den derfor ende med at visne, fordi larverne angriber rødderne.

Der findes mere end 1700 kendte arter af sørgemyg. Alle arterne findes i familien Sciaridae. Dem vi oftest støder på herhjemme er Orfelia eller Bradysia. De er alt mellem 1 og 8 mm store – oftest ca. 3 mm. Larverne kan blive op til 1 cm store. De kan genkendes på deres sorte hoved og en klar mælket krop. Når larverne klækkes går der 10 dage, før de forpupper sig. Få dage herefter har larven udviklet sig til en sørgemyg. Kort herefter lægger sørgemyggen et æg et fugtigt og lunt sted.

Tegn på din plante er angrebet af sørgemyg

 • Fugtig jord – muligvis med et hvidt lag mug
 • Fluer der flyver op ved vanding
 • Fluer der “løber” hen af bordet
 • Larver i jorden

Sørgemyg kommer om vinteren

Sørgemyg ses ofte i vinterhalvåret i og omkring stueplanterne, og om foråret når vi forspirer i vindueskarmen. Man opdager oftest sørgemyggene ved vanding af sine planter, hvor de sværmer forstyrret op. De små fluer er faktisk tilstede året rundt (i et eller andet omfang), men vi lægger først rigtig mærke til dem om vinteren, hvor døre og vinduer holdes lukkede. For det meste ser vi ikke sørgemyggene. Når vi så opdager en, undres vi over, hvad det dog er for en lille flue, der pludselig er flyttet ind i stueplanten. Mange tror først at det er en bananflue.

Hvor opholder sørgemyggene sig?

Sørgemyggen flyver ikke så godt – Men den kan løbe! Så enten finder du dem hvor de svæver usikkert rundt, eller også spæner de rundt i vindueskarmen eller langs pottens kant. De holder sig mest i nærheden af lys og nær potteplanten hvori de har lagt æg. Du finder dem oftest i vindueskarmen.

Er sørgemyg og bananfluer det samme?

Nej det er ikke det samme. Bananfluer er noget mindre end sørgemyg. Bananfluerne opholder sig i køkkenet, nær affald, frugt og søde sager.
Sørgemyg holder sig derimod til potteplanterne – De kan lide jorden og fugten.

Er sørgemyg farlige? 

Sørgemyg er irriterende små fluer. De er ikke farlige for mennesker og dyr. Men deres larver kan skade planterne, særligt hvis de er mange, fordi de spiser af rødderne. Det kan med tiden få planten til at visne. Især unge planter er udsat for angreb, da rødderne her er mindre. Et nemmere offer for larven.

Fangstplader mod sørgemyg

En nem måde til at slippe af med sørgemyggene er at anvende fangstplader. Det er plader som tiltrækker sørgemyggene. Når de flyver hen på pladerne, så klistre de sig fast. Vi har selv haft stor succes med at bruge fangstplader. Faktisk så stor, at vi nu forhandler dem. Du kan finde dem lige her

 

Skræm de små fluer i planten væk med appelsin eller kanel

Du kan også prøve at det gamle husmor-trick, hvor man skræmmer de små fluer væk med lugten fra kanel eller appelsin. Drys lidt kanel på jorden eller læg et stykke appelsinskal derpå.  Sørgemyggene kan ikke lide lugten, og de vil derfor forsvinde.

Små fluer i din plante? Prøv at lægge appelsinskal på jorden. Lugten skræmmer dem væk.

Bekæmpelse af sørgemyg med nematoder

Har du mange mange potteplanter eller problemer i drivhuset med sørgemyg, kan biologisk bekæmpelse være en effektiv løsning. Her kan du købe nematoder, som fungerer ved at de smitter larverne med en bakterie der ødelægger larvernes tarmsystem. Denne løsning anbefales dog kun hvis du er angrebet af sørgemyg over et større areal. Er dine stueplanter angrebet, anbefaler vi du bruger fangstplader, eller forsøger dig med vores husmor-trick med kanel eller appelsin.

Hydroponisk dyrkning

Du kan også slippe af med sørgemyggene ved at lave din plante til Hydroponisk dyrkning. Ved denne metoden fjernes alt jorden fra planten så den kun vokser i vand. På den måde fjerne du sørgemyggenes levested. Læs mere om metoden her og se om din plante egner sig til dette.

Andre skadedyr

Er det ikke sørgemyg du døjer med i dine planter? Så læs mere her: Her har vi skrevet om andre typer skadedyr og hvordan du kan bekæmpe skadedyrene.

14 KOMMENTARER

 1. Tænker også det er relevant at give en længerevarende løsning på problemet med sørgemyg, nemlig at sørge for at have noget lercagrus eller andet nederst i potten så der bliver noget dræn af jorden. Hvis man ikke har en potte med hul selvfølgelig. For ellers er der ret stor sandsynlighed for de kommer igen de små bæster!

  • Hej Sofie.
   Mange tak for din kommentar!
   Fedt at du også vil dele dine erfaringer. Du har helt ret, sørgemyg kommer hvis planten står og sopper i vand.
   Så det kan være en rigtig god ide og lave dræn i potten. Det tilføjer vi lige til vores indlæg. 🙂
   God aften til dig. Natascha – Indretning med planter

 2. Hvad gør man så med planter der ikke må tørre ud mellem vandingerne? Jeg har en calathea triostar der har det helt fantastisk ude på mit badeværelse. Jeg vander den sjældent, men den står lige ved siden af min bruser, hvor den får fugt dagligt. Den er nu ramt af sørgemyg som jeg har svært ved at få til at forsvinde – har I nogle tips til hvordan jeg får dem væk uden at det går udover planten?

  • Hej Sarah,
   Ih sørgemyg er så irreterende!
   De kan desværre være en udfordring at slippe af med.. Men det passer meget godt med de oftest kommer hvor der er fugtigt i jorden.
   Du kan prøve at lægge et stykke appelsin-skræl på jorden. De kan ikke lide lugten, så det får dem ofte til at forsvinde 🙂 Du kan prøve at læse mere om dem på dette indlæg: https://indretningmedplanter.dk/soergemyg-smaa-fluer-i-planter/

 3. Hvor forsvinder sørgemyggen hen når jeg lægger appelsinskal i potten?
  Jeg bliver helt nervøs ved at jeg har potteplanter med sørgemyg i 3 m afstand af mine forspirede chiliplanter

  • Hej Sara,
   Det kan være en god idé at samle de angrebne planter i et rum for sig selv – netop for at undgå at dyrene hopper videre til andre planter. 🙂
   Mvh Natascha og Matilde

 4. Hej håber i kan hjælpe?
  jeg har fået rigtig mange sørgemyg ind i huset, jeg har smidt alle mine levene planter ud, men du er de alle nede ved mine kælder vinduer.
  Jeg har lagt fangsplader op, og jo de blev også fyldt op, men der er stadig mange flere i mine vinduer.
  Hvad kan jeg gøre for at få dem ud af huset?

 5. Hej.
  Kæmper pt. også med de små sorte fluer måske ‘sørgemyg’..
  Jeg slog lidt på urtepotten… og holdt så min tændte støvsuger op i nærheden…!
  Lidt voldsomt nok… men vel bedre end kemi m.m.
  Alle forsvandt (i støvsugeren) lige med det samme!! Tænker de dør rimeligt hurtigt.
  VH
  Jan-Ole

 6. Her er mine noter

  XX MULTIANGREB PÅ SØRGEMYGGENE. XX

  1. Kanel i jorden. (ætser dem)

  2. Tændstikker svovl ned af. (irriterer dem)

  3. (4-6) hvidløg i planterne (svier på dem)

  4. (2) halve kartoffeler (kvæler larverne)

  5. Appelsin skal i planterne (forstyrer dem)

  6. Eddike og vaksemiddel skål ved siden af. (fanger dem)

  7. Luft ud mere ud, stil planterne udenfor. (fryser dem)

  8. Fjern visne blade. (territorial irritation)

  9. Reglmæssig ildangreb med DEO og lighter. (brænder dem)

  10. Manuel likvidering af levende myg. (dræber dem)

  Udførelsen af massemord d. 7 december:

  Køb hvidløg. Køb Kanel. Køb Kartofler. Køb eddike. Køb Appelsin.

 7. Tak for jeres gode og meget relevante artikel. Jeg døjer selv med de små fluer, og har også læst at eddike med lidt sæbe ved potteplanten skulle hjælpe (har ikke afprøvet det endnu). Jeg driver vejgaard-fysioterapeut.dk og har derfor kunder i rummet. Planter giver et dejligt indemiljø, og vil derfor være træt af at skulle fjerne mine planter. Vil nu forsøge jeres råd, og håbe at appelsin og kanel kan løse min invasionsplage – eller i det mindste reducere antallet betragteligt;-)

  • Hej Mikkel. Mange tak for din kommentar 🙂
   Vi håber du har vundet kampen mod de små fluer. Tak for tippet med eddike med sæbe, det må vi prøve!

 8. Jeg har både små sorte fluer og hvid fluer, jeg har sat en skål med citron skiver og fluer er meget interesseret i citronen, jeg håbede at de døde af det men de sværmede om den og har åbenbart lagt æg i citron skålen, for efter et par uger er er der fuld af larver som er klistret til skålens sider og de er døde. Jeg syntes jeg ville dele med jer.
  Venlig hilsen Marianne

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her