Sørgemyg – Se hvordan du bekæmper de små irriterende fluer

2
7899

Noget af det værste der kan ske for en seriøs planteelsker, som gør ondt helt inde i plantehjertet, er når ens kære planter bliver angrebet af insekter. Er din plante angrebet af små irrerende fluer på omkring 3mm, så er den ubundne gæst sandsynligvis sørgemyg.

“Her kommer et tricks hvis din plante er angrebet af små fluer”

Sørgemyg er et irritationsmoment de fleste med grønne planter kan nikke  genkendende til. Men fortvivl ej. Der er heldigvis råd om hvordan du kommer de små bæster til livs.

Ofte ses sørgemyg i vinterhalvåret. Ved vanding af dine planter, sværmer de forstyrret op. Insekterne er faktisk tilstede i hele året, men vi lægger først mærke til dem om vinteren, når døre og vinduer holdes lukket.

Men hvad er en sørgemyg egentlig?

Sørgemyg er små fluer. De lever i og nær potteplanter, muld og kompost. De små larver lever i jorden, hvor de lever af organisk materiale og hvor de gnaver i planternes rødder. Er din plante stærkt angrebet af sørgemyg, kan den derfor ende med at visne, fordi larverne angriber rødderne.

Sørgemyggen flyver ikke så godt – Men den kan løbe! Så enten finder du dem hvor de svæver usikkert rundt, eller også spæner de rundt i vindueskarmen eller langs pottens kant. De holder sig mest i nærheden af lys og nær potteplanten hvori de har lagt æg. Du finder dem oftest i vindueskarmen.

Der findes mere end 1700 kendte arter af sørgemyg. Alle arterne findes i familien Sciaridae. Dem vi oftest støder på herhjemme er Orfelia eller Bradysia. De er alt mellem 1 og 8 mm store – oftest ca. 3 mm. Larverne kan blive op til 1 cm store. De kan genkendes på deres sorte hoved og en klar mælket krop. Når larverne klækkes går der 10 dage, før de forpupper sig. Få dage herefter har larven udviklet sig til en sørgemyg. Kort herefter lægger sørgemyggen et æg et fugtigt og lunt sted.

Har du mange små fluer, så hænger det nok sammen med, at du overvander dine planter. Larverne trives nemlig bedst i jord, som konstant er meget fugtig. Lad dine potteplanter tørre ud i overfladen mellem hver vanding, og luk vinduerne op et par minutter hver dag, så vil antallet af hurtigt mindskes.

Er sørgemyg farlige? 

Sørgemyg er en planteelskers fjende. De er ikke farlige for mennesker og dyr. Men deres larver kan skade planterne, og særligt hvis der er mange, kan de få planten til at visne. Især unge planter er udsat for angreb, da rødderne her er tyndere. Et nemt offer for larven.

Et gammelt husmortip er at lægge et stykke appelsinskal på jorden i din plante. Lad det ligge der 1-2 dage. Lugten fra appelsinen kan fluerne ikke lide, og de vil derfor forsvinde.

Fangstplader mod sørgemyg

Har du mange sørgemyg, kan du også købe særlige fangstplader. Det er plader som tiltrækker sørgemyggene. Når de flyver hen på pladerne klistre de fast. Når du har fanget insekterne, kan det være en god ide at omplante din plante.

Bekæmpelse af sørgemyg med nematoder

Har du mange mange potteplanter eller problemer i drivhuset med sørgemyg, kan biologisk bekæmpelse være en effektiv løsning. Her kan du købe nematoder, som fungerer ved at de smitter larverne med en bakterie der ødelægger larvernes tarmsystem. Denne løsning anbefales dog kun hvis du er angrebet af sørgemyg over et større areal.

2 KOMMENTARER

 1. Tænker også det er relevant at give en længerevarende løsning på problemet med sørgemyg, nemlig at sørge for at have noget lercagrus eller andet nederst i potten så der bliver noget dræn af jorden. Hvis man ikke har en potte med hul selvfølgelig. For ellers er der ret stor sandsynlighed for de kommer igen de små bæster!

  • Hej Sofie.
   Mange tak for din kommentar!
   Fedt at du også vil dele dine erfaringer. Du har helt ret, sørgemyg kommer hvis planten står og sopper i vand.
   Så det kan være en rigtig god ide og lave dræn i potten. Det tilføjer vi lige til vores indlæg. 🙂
   God aften til dig. Natascha – Indretning med planter

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her