Strelitzia – En karakterfuld stueplante, der skaber en tropisk stemning i dit hjem. Den populære plante kaldes også “Paradisfugl”, “Papegøjenæb” og “Papegøjeblomst”. Herhjemme er det især arterne “Strelitzia Nicolai” og “Strelitzia Reginae” der pryder stuerne.

Strelitzia er en planteslægt som består af fem arter, der i forhold til udseende og vækst, minder om arterne fra bananfamilien. Stretlitzia bærer dog ikke frugter. Herhjemme er det især arterne “Strelitzia Nicolai” og “Strelitzia Reginae” som vi kender.
Strelitzia Nicolai
Strelitzia Nicolai, er opkaldt efter den russiske zar og konge af Polen, nemlig Nikolaj 1. af Rusland. (1796-1855) Strelitzia Nicolai kaldes på dansk “Hvid Paradisfugl”. Navnet kommer sig af at plantens hvide blomster, minder om de farverige paradisfugle fra junglen. Den hvide Paradisfugl får store grønne blade, som giver et tropisk udseende i boligindretningen. Trives planten, kan man opleve at den får de karakteristiske smukke blomster, når den er 4-6 år gammel. Strelitzia Nicolai kan med tiden blive flere meter høj. For hvert nyt blad som planten sætter, vokser den typisk 10-15 cm i højden.
Strelitzia Reginae
Den farverige søsterplante Strelitzia Reginae, er opkaldt efter Charlotte af Mecklenburg-Strelitz, (1744-1818) som var gift med engelske kong Georg III. Strelitzia Reginae kaldes på dansk “Paradisfugl”. Navnet kommer sig af at plantens farverige blomster, minder om de smukke farverige paradisfugle fra junglen. Strelitzia har læderagtige langstilkede grønne blade, og den giver en tropisk stemning til hjemmet.
Vil du gerne se din Strelitzia Reginae lave de smukke blomster, så skal du væbne dig med tålmodighed. Paradisfuglen blomstrer først efter 6-8 vækstsæson. Men jeg vil love dig, at det er hele ventetiden værd. Den laver fantastiske blomster, som består af vandrette højblade og 4-6 kronblade. Blomsterne giver en eksotisk stemning i hjemmet.

Pasning af Strelitzia

Både “Strelitzia Nicolai” og “Strelitzia Reginae” er nemme stueplanter og passe.
De trives begge bedst på en placering med meget lys. De kan faktisk placeres i direkte sollys. Du skal dog være opmærksom på, at hvis din plante står i direkte sollys, så tørre jorden hurtigere ud. Så du skal være flittig med vandkanden. Du kan også risikere at det direkte sollys svitser bladene. Så du kan med fordel sætte planten lidt væk fra vinduet, hvor den stadigvæk får meget lys, men hvor solen ikke bager direkte på den.

Paradisfuglen trives bedst i en god varm temperatur. Planten vil gerne have en temperatur på omkring 18 – 20°C. Temperaturen må helst ikke komme under 15°C, det kan skade planten. I forhold til placeringen af den smukke plante, er det en god ide at sætte den lidt væk fra døre og vinduer. Så planten ikke får træk.

Vanding af Strelitzia

Planten tåler at tørre let ud mellem vandingerne, men den trives bedst med hele tiden at have let fugtigt jord. (Det må dog ikke være direkte vådt) Planten skal helst vandes en gang om ugen, hvor du giver den rigeligt vand. Det er en tørstig plante. I vintermånederne skal planten dog kun vandes sparsomt. Undgå at den tørre helt ud.

Da det er en tropisk plante, har den brug for en høj luftfugtighed for at trives. Du kan derfor med fordel overbruse planten en gang imellem, eller forstøve den med vand, for at hjælpe den til at holde luftfugtigheden.

Gødning af Strelitzia

Over vækstperioden som går fra marts-oktober, har denne plante godt af at blive gødet hver 14. dag. Herhjemme bruger vi flydende gødning, som bliver blandet op i vandingsvandet.

Formering af Strelitzia

Den formeres ved rodskud. Måske du kender til Bananpalmen? Den gør det samme.
Rodskud, betyder at planten selv skyder en ny plante op, nede fra rødderne. Planten sætter altså et skud, som med tiden bliver til en selvstændig plante, som du kan skære af Moderplanten. Så du kan altså ikke klippe en stilk af og sætte i vand, og forvente den laver rødder.

Hvad er der galt med min plante?

Min Strelitzia får revner i bladene

Bladene på denne plante får ofte revner. Det er helt naturligt for den tropiske plante. Det gør at planten bedre kan modstå vejr og vind.

Min Strelitzia får krøllede blade

Hvis Paradisfuglen får for lidt vand eller hvis planten står i for lav en luftfugtighed, så kan det give krøllede blade. Det kan være svært at give planten en høj nok luftfugtighed hjemme i stuerne. Det bedste du kan gøre er at overbruse planten eller at spraye vand på med en forstøver.

Min Strelitzia får brune kanter på bladene

Brune kanter på bladene, kan skyldes at planten enten mangler vand, eller at den står i for tør luft. Du kan hjælpe planten ved at overbruse den med vand, eller ved at spraye med en forstøver.

Min Strelitzia får gule blade

Gule blade kan både være tegn på at planten har fået for lidt vand eller at planten har fået for meget vand. Hvis stænglen begynder at blive gul og brunlig, så er det typisk et tegn på overvanding. En plante som denne vil gerne stå i let fugtigt jord. Den må ikke stå og shoppe i vand. Så er du i tvivl om din plante har fået for meget eller for lidt vand, så er det bedste du kan gøre at mærke på jorden.

Er du i tvivl hvad der er galt med din andre stueplanter? Her har vi lavet et blodindlæg der beskriver problemer med andre stueplanter.

 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her