Den sjældne, flotte hvidbrogede Monstera

“lær den unikke version af den populære bloggerplante at kende her”

Oprindelse

Monstera Variegata er i familie med den utrolig populære bloggerplante Monstera (også kaldet fingerfilodendron). Monstera er en dekorativ og nem stueplante, som oprindeligt høre hjemme i den tropiske regnskov. Monstera Variegatas karaktertræk er den får hvide blade, som nærmest ligner malingpletter. Det gør den i forvejen flotte plante, endnu mere kunstnerisk at kigge på. De flotte blade, har gjort Monstera Variegata meget populær, på ingen tid. Planten er dog sjælden, og kan være svær at få fat på. Det skyldes at planten ikke vokser i junglen, men at den udelukkende fremstilles i væksthuse. Formeringen af den populære plante, sker ved at der tages stiklinger fra moderplanten, der så med tiden bliver til en ny plante.

Følsom for direkte sollys

De hvidlige områder på bladene, kan ikke selv danne ret meget fotosyntese. Det skyldes at der ikke er grønkorn i de hvide pletter. Planten danner derfor mindre fotosyntese end en helt grøn monstera, hvilket også gør den mere skrøbelig. Planten har nemlig brug for fotosyntese. Fotosyntese er når energien fra solens lys indfanges i bladene, og omdannes til den energi, som planten skal bruge. De hvide blade er ofte tynde og følsomme over for direkte sollys og for tør luft.

Sørg derfor for at øge luftfugtigheden omkring din Monstera Variegata, ved at forstøve den jævnligt, eller ved at potten på våde sten.

“Sørg for jævnligt at forstøve din monstera for at øge luftfugtigheden omkring den.”

Placering

Når du skal finde den rette plads til din hvidbrogede Monstera, så sørg for din plante ikke får direkte sollys. Den må gerne få masser af inddirekte lys, fx tæt på et vindue. Bare solens stråler ikke rammer bladene direkte. Da Monstera er en tropeplante, elsker den høj luftfugtighed. Stil derfor ikke din plante for tæt på en radiator eller brændeovn.

Vanding

Der er mange ting der spiller ind i forhold til hvor ofte man skal vande sin plante. Det afhænger af luftfugtighed, temperatur, jord, størrelse på potten og på lysforholdene. Det bedste du kan gøre, er at stikke en finger ned i jorden, og så føle dig frem. Hvis din Monsteras jord er fugtigt, så vent lidt med at vande. Når du kan mærke at det øverste lag jord er tørt, så er det tid til at vande din Monstera. Herhjemme vander vi vores 1 gang om ugen om vinteren, og 2 gange om ugen om sommeren. En Monstera kan også selv udskille vandet hvis den har fået for meget. Så vil du opleve din Monstera drypper. Gør den det, så vent nogle dage med at vande.

“du kan med fordel lave stiklinger af din monstera. Klip en stikling af og plant den i jord”

3 KOMMENTARER

  • Hej Maya,
   Når planten laver brune blade, kan det skyldes bladene er blevet svitset. Altså at de har fået direkte sol.
   Monteraén har brug for sol, men kun inddirekte 🙂 Hvis ikke det skyldes direkte sol, kan det også være hvis den har fået træk.
   En sidste mulighed kan være overvanding, men så bliver de oftest gule.

 1. Hej min monstera variegata har fået
  Gule blade Og nu er den omkring 2,5 uger og den er stadigvæk gul hvid,. Gør jeg noget forkert?
  Må jeg høre hvorfor?

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her