Foto: Heidi Lundsgaard

Vi alle kender det. Planten stod så flot den anden dag. Men, nu får den pludselig brune pletter eller måske endda helt brune blade? Hvorfor gør den nu det?

Min plante har brune blade, hvorfor?

Har din plante brune blade eller brune pletter?
Så er det et tegn på, at der er noget som din plante er utilfreds med. Der kan være flere forskellige årsager, til at din plante laver et brunt blad.

Brune blade kan være tegn på overvanding

En af de hyppigeste årsager, til en plante mistrives er forkert vanding. Er planten ikke tilfreds med vandingsrutinen, så kan planten få brune blade. Noget af det som ofte går galt, er at planten først bliver helt udtørret, for derefter at få meget vand på en gang.

Man glemmer at vande en plante i flere dage, måske endda i et par uger. Pludselig går det op for en, at planten ikke har fået vand længe. Så man tænker straks, at man hellere må give planten en masse vand, så den kan komme sig. Men det er desværre ikke en god løsning.

Foto: Heidi Lundsgaard

Mange stueplanter kan godt “vende sig” til at blive glemt i en rum tid (alt efter plante.) Men de færreste kan klare, hvis de bliver glemt, og herefter får en hel kande vand. De små rødder kan simpelthen ikke følge med, så de ender med at rådne.

I stedet for at give planten meget vand på en gang, så er det bedre du giver planten lidt vand over flere omgange. Du vander lidt, venter lidt og vander igen. Gør sådan over et par dage. På den måde kan planten vænne sig til at få vand igen og så kan rødderne bedre følge med.

Et eksempel herpå: Du har den fineste stuebirk. Men du har haft lidt for travlt på det sidste, så du har glemt alt om at vande den. Din dårlige samvittighed indhenter dig. Du vil jo gerne have styr på det. Vise svigermor du sagtens kan passe planter. Så du giver den lige et ordentlig skyl vand. Over en længere periode, bliver det mere reglen end undtagelsen. Du glemmer planten, også drukner du den i kærlighed (vand)

Brune blade kan komme hvis planten står for koldt

Planter kan få brune blade hvis de står for koldt. Står din plante i et koldt rum, eller står den i træk fra et vindue eller en dør? Så kan den få brune blade. Prøv at flyt planten hen til en anden placering.

Brune blade kan være tegn på solskoldning

Står din plante i direkte sollys, og har den fået brune blade? Så kan det være din plante er blevet solskoldet. Ikke alle planter tåler direkte sollys. Prøv at flyt planten væk fra vinduet. En plante bliver ramt af direkte sollys, hvis den står indenfor en meter væk fra et sydvendt vindue.

Brune bladspiser

Har din plante brune bladspidser og er det længe siden du har vandet? Så kan de brune bladspidser skyldes at planten får for lidt vand. Planten udtørre simpelthen ude i spidserne.

Små brune eller sorte pletter på bladene

Pletter på bladene kan være brændemærker

Har din plante brune eller sorte pletter små pletter på bladene? Så kan det være brændemærker, som er kommet af vanddråber. Har du fornyligt vandet, hvor der lagde sig nogle dråber på bladene? Eller er din plante en af de tropiske plantearter, som udskiller det overskydende vand ved at dryppe fra bladene? Vanddråber der ligger sig på bladene og som bliver ramt af sollys, kan virke som en lup og give brændemærker på bladene.

Brune og mørke pletter på bladene kan være tegn på overvanding

 Er det noget tid siden du har vandet planten og mærker jorden stadigvæk fugtig? Så har planten sandsynligvis fået mere vand end den havde brug for. Lad planten tørre helt ud før du vander den igen. Er jorden meget fugtig, kan du tage planten ud af potten, børste den fri fra jord og lade den ligge og tørre. Når planten er helt tør, kan du plante den i potten igen.

Brune blade på avocado-træet

Et avocado-træ er afhængig af fast vanding, så brune blade er helt almindelige. Her kommer dog lige et lille tip, til hvad din plante har brug for. Mørkebrune bladspidser tyder på overvanding. Mens lysebrune spidser, tyder på at planten har fået for lidt vand.

Har din plate gule blade?

Ligesom med de brune blade, så kan der også være mange forskellige grunde til at en plante får gule blade.
Vi har samlet de forskellige årsager i en artikel, som du kan finde her.

Skriv et svar

Skriv din kommentar her
Skriv venligst dit navn her