Vi alle kender det. Vi har gjort vores allerbedste for at passe på vores elskede plante. (ja, bevares. Måske glemte vi den en gang under vandingsruten) Men, nu får den lige pludselig gule blade. Hvorfor gør den nu det?

Gule blade kan være helt normalt

Først og fremmest vil jeg lige berolige dig. Gule blade kan betyde virkelig mange ting og det behøver ikke nødvendigvis at være et tegn på din plante mistrives. Planter skifter løbende sine blade ud af naturlige årsager og før bladene falder af, bliver de gule. Så årsagen kan bare være plantens naturlige udskiftning af sine blade.

Men (ja, nu kom det) de gule blade kan også være et tegn på at planten mistrives. For det ikke skal være alt for nemt – Så kan gule blade, faktisk have mange forskellige årsager. Lad os se nærmere på dem.

Mulige årsager til din plante har gule blade:

Foto: Katrine Becher Damkjær

Har din plante de forhold som den gerne vil have?

Når du skal finde ud af hvorfor din plante mistrives, er det først og fremmest en fordel, at du ved hvordan din plante skal passes. Her er det især vigtigt med placering og vanding. Skal planten have skygge, sollys eller begge dele? Hvor ofte skal planten vandes? Vil planten gerne tørre ud mellem vandingerne, eller har planten brug for jorden er fugtig hele tiden?
Du kan på denne side, læse hvordan de forskellige stueplanter skal passes.

Hvis du ser på din plantens behov – og på hvordan du har passet din plante. Så kan du sandsynligvis finde årsagen, til at den er begyndt at lave gule blade.

Foto: Heidi Lundsgaard

Gule blade kan være tegn på overvanding

Først og fremmest kan gule blade tyde på overvanding. Har du været lige flittig nok med vandkanden på det seneste? (Hmmm… Ja, det kunne måske godt være)

Hvis du er i tvivl om din plante har fået for meget vand, så kan du tjekke disse tegn:

 • Planten sopper i vand
 • Jorden mærker fugtigt, selvom det er længe siden du har vandet
 • Der ligger mug på det øverste lag jord
 • Nyt vand trænger langsomt med i jorden

Du kan læse meget mere om overvanding her

Hvis din plante er overvandet, så lad planten tørre helt ud, før du vander igen.

Gule blade kan også være tegn på undervanding

Gule blade, kan også være et tegn på, at planten mangler vand. Er det længe siden du har været forbi med vandkanden?

Hvis du er i tvivl om din plante mangler vand, så kan du prøve at mærke på jorden. Hvis det øverste lag jord på 1-2cm mærker helt tørt. Så kan det gule blad, være et tegn på at planten mangler vand. Du kan se flere tegn på undervanding her.

Har du glemt at vande planten i længere tid? Så giv den ikke bare en stor kande vand

Har du glemt planten i længere tid, så start med at give planten lidt vand. Gentag så igen lidt senere. Forsæt sådan over et par dage. På den måde kan planten vænne sig til igen at få vand. Hvis planten har stået tør længe, for derefter at få meget vand på en gang, så kan de små rødder ikke følge med. I værste fald kan planten gå ud, fordi de små rødder rådner eller drukner.

Gule blade kan være tegn på skadedyr

Planten kan også få gule blade, hvis den er angrebet af skadedyr. Du kan undersøge din plante, ved at kigge godt efter på bladene efter små sorte eller hvide dyr. Ofte sidder dyrene på undersiden af bladet. Skadedyrene gør bladene gule, fordi de tager af plantens nærringsstoffer. Nogle skadedyr ødelægger også plantens rødder.

Det er vigtigt at du reagere hurtigt hvis du opdager skadedyr i din plante:
 • Isoler din plante fra dine øvrige stueplanter. På den måde undgår du at dyrene spreder sig til dine andre planter.
 • Bekæmp skadedyrene. Hvordan du skal bekæmpe dem, afhænger af hvilke skadedyr din plante er angrebet af. Du kan læse mere om skadedyr og bekæmpelse af disse lige her

Gule blade kan være tegn på planten mangler gødning

Din plante kan også få gule blade, hvis den mangler næringsstoffer. Er det længe siden din plante har fået gødning? Eller er det længe siden planten blev plantet, så der kan være chance for jorden er helt tom for næring? Så kan du hjælpe planten, ved at give den gødning. Har du haft den samme plante i flere år i samme jord, kan det også være nødvendigt at omplante, så planten får nyt frisk jord.

Foto: Heidi Lundsgaard

Gule blade kan betyde at planten mangler lys

Står din plante i et mørkt hjørne, eller på en skyggefuld placering? Så kan de gule blade være tegn på at planten mangler lys. Her vil det særligt være de nederste blade der bliver gule og falder af. Eller de blade, som hænger på den side af planten, som vender væk fra vinduet. Prøv at flyt din plante hen til en plads, hvor den får mere lys.
Pas dog på med at sætte planten direkte i vinduet. En del planter tåler ikke direkte sollys.
Du kan finde din plante her og blive klogere på hvor meget lys den gerne vil have.

Gule blade i Monstera-familien

Har din Monstera gule blade? Så kommer der her en lille tommelfinger-regl til hvad der kan være galt med din Monstera.

Gule blade inderst mod stænglen?
Tegn på overvanding. Din Monstera kan ikke optage alt det vand som den har fået.

Gule blade yderst i spidsen?
Tegn på for din Monstera har fået for lidt vand. Din Monstera trækker fugten tilbage til sin kærne, fordi den mangler vand. Planten er villig til at ofre sine blade, for at overleve.

2 KOMMENTARER

 1. Hej. Jeg har 2 store monstera planter og er meget glade for dem. Desværre er mange af bladene blevet brune let visne i spidserne? Jeg har sørget for at ændre retningen på lamelgardinerne så de ikke får for meget sol. Hvad kan jeg gøre med de blade der er skadet? Skal de klippes/trimmes?

  • Hejsa,
   Først og fremmest så har du gjort det helt rigtige med at ændre retningen på gardinerne.
   Monstera har brug for sollys – men tåler ikke direkte sol. Det svitser bladene.
   De blade der har taget skade bliver desværre ikke “almindelige” igen. Du kan evt. klippe de brune spidser af. 🙂

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her