Har din plante gule blade, tørre blade, brune pletter eller mug?

2
9381

Vi alle kender det. Vi har gjort vores aller bedste for at passe på vores elskede plante. (ja, bevares. Måske glemte vi den en gang under vandingsruten) Men, nu får den pludselig gule blade, brune pletter, visne blade eller lange tynde skud. Hvorfor gør den nu det?

Gule blade kan betyde overvanding

Først og fremmest vil jeg lige berolige dig. Gule blade kan betyde virkelig mange ting, og det behøver ikke nødvendigvis at være et tegn på din plante mistrives. Planter skifter løbende sine blade ud af naturlige årsager og før bladene falder af, bliver de gule.

Men (ja, nu kom det) de gule blade kan også tyde på overvanding. i Sjældnere tilfælde kan det også skyldes undervanding. (Det skal jo ikke være for nemt vel.) Men oftest, laver planten gule blade, hvis du har været lige flittig nok med vandkanden. Har du mistanke om de gule blade skyldes overvanding (er jorden fugtig længe efter du har vandet), så lad planten tørre ud, før du vander igen.

Gule blade i Monstera-familien

Er bladene på din Monstera blevet gule inderst inde mod stænglen, tyder det på overvanding. Det er et tegn på at din Monstera ikke kan optage alt det vand den har fået.
Er bladene derimod blevet gule yderst i spidserne, tyder det på planten får for lidt vand. Ved undervanding bliver bladene gule yderst i spidserne, fordi planten er ved at trække fugten tilbage til sin kerne. Så er planten villig til at ofre bladene, for at overleve.

Gule blade kan være tegn på skadedyr

Gule blade kan også være et tegn på planten mangler næringsstoffer. For at hjælpe planten, kan du give den gødning. Det kan dog også skyldes at planten er angrebet af skadedyr, som tager plantens næringsstoffer. Du kan læse mere om skadedyr og bekæmpelse af disse HER

Gule blade kan også betyde at planten mangler lys. En indikation herpå, kan være hvis en plantes nederste blade bliver gule og falder af, på den side af planten der vender væk fra vinduet. Prøv at flyt din plante hen til en plads, hvor den får mere lys. Pas dog på med at sætte planten direkte i vinduet. En del planter tåler ikke direkte sollys.

Brune blade

Får din plante brune blade, er der ligesom ved de gule blade, flere mulige årsager. (Sagde jo, det ikke skulle være nemt) Brune blade kan være et tegn på forkert vanding.

Et eksempel herpå: Du har den fineste stuebirk. Men du har haft lidt for travlt på det sidste, så du har glemt alt om at vande den. Din dårlige samvittighed indhenter dig. Du vil jo gerne have styr på det. Vise svigermor du sagtens kan passe planter. Så du giver den lige et ordentlig skyl vand. Over en længere periode, bliver det mere reglen end undtagelsen. Du glemmer planten, også drukner du den i kærlighed (vand).

Planterne kan altså ikke tåle at blive glemt, for derefter at få massere af vand.
Mange stueplanter kan godt “vende sig” til at blive glemt i en rum tid (alt efter plante.) Men de færreste kan klare det, hvis de bliver glemt, og herefter får et ordentlig skyl. De små rødder kan simpelthen ikke følge med, så de ender med at rådne.

Brune blade på advokado-træet

Et advokado-træ er afhængig af fast vanding, så brune blade er helt almindelige. Her kommer dog lige et lille tip, til hvad din plante har brug for. Mørkebrune bladspidser tyder på overvanding. Mens lysebrune spidser, tyder på at planten har fået for lidt vand.

Har din plante lange tynde skud?

Om vinteren kan din plante få lange tynde skud, og derfor få et ranglet udseende. Det skyldes kombinationen af manglende lys og for meget varme. Den bedste hjælp til din plante, er at vande den sparsomt gennem vinteren, og sætte den et sted hvor den ikke står for varmt.

Krøllede blade og sølv/hvide blade

Har din plante krøllede blade, eller kan du se der ligger sig et hvidt lag på bladene, kan det skyldes din plante er angrebet af skadedyr. Små bæster. Se HER hvordan du bekæmper disse, og hvilke tegn du skal kigge efter.

Brune/ mørke pletter på bladene

Har din plantes blade brune eller mørke pletter, kan det være tegn på overvanding. Er det noget siden du har vandet planten, og er jorden stadigvæk fugtig? Så har planten sandsynligvis fået mere vand end den havde brug for. Lad planten tørre helt ud før du vander den igen. Er jorden meget fugtig, kan du tage planten ud af potten, børste den fri fra jord og lade den ligge og tørre. Når planten er helt tør, kan du plante den i potten igen.

Mug på jorden

Særligt om vinteren, kan du opleve at din plante får mug på jorden. Mug på jorden er et tegn på dårlig ventilering og for meget vand. Din plante kan også få mug på jorden, hvis den står et mørkt sted. Bare rolig. Mug på jorden er ikke skadeligt for din plante. Et gammelt husmor tip, er at du kan drysse lidt kanel på jorden. Det vil få muggen til at forsvinde. Alternativt kan du også skrabe den mugne jord af din plante, og flytte den til en lysere placering. Vil du gerne lære flere husmortip til dine planter, så se med HER

Indtørrede, krøllede blade

Har din plante mange krøllede visne blade, har din plante højest sandsynligt fået for lidt vand. Krøllede og indtørrede blade, er et tegn på planten er ved at gå ud. Vil du sætte et sidste redningsforsøg ind, kan du tage planten op af potten, og overbruse jorden med vand. Sørg for at sætte planten til tørring et sted, hvor det overskydende vand kan løbe fra. Gentag et par gange, indtil jorden mærker gennemvædet.

2 KOMMENTARER

 1. Hej. Jeg har 2 store monstera planter og er meget glade for dem. Desværre er mange af bladene blevet brune let visne i spidserne? Jeg har sørget for at ændre retningen på lamelgardinerne så de ikke får for meget sol. Hvad kan jeg gøre med de blade der er skadet? Skal de klippes/trimmes?

  • Hejsa,
   Først og fremmest så har du gjort det helt rigtige med at ændre retningen på gardinerne.
   Monstera har brug for sollys – men tåler ikke direkte sol. Det svitser bladene.
   De blade der har taget skade bliver desværre ikke “almindelige” igen. Du kan evt. klippe de brune spidser af. 🙂

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her