Har du også forelsket dig, i den skønne plante med de flotte runde blade? Planten kaldes Pilea. Men som du ved har kært barn har mange navne og Pilea planten er bestemt ikke en undtagelse. Den kaldes også tallerkenplante, kinesisk pengetræ, pengeplante og elefantøre. Måske har du fået din plante, som en stikling fra en ven eller kollega? For Pilea planten er uden tvivl, en af de planter som vi deler allermest med hinanden. 

Lad os lære den populære kinesiske pengeplante at kende

Pilea kaldes på latin Pilea Perperomioides. Den populære plante blev bragt til Skandinavien i 1940’erne af en norsk missionær. Du kan derfor opleve, at nogle kalder planten for missionærplante. Mange kalder den dog også kinesisk pengeplante. Den smukke pilea er gennem de sidste år blevet en utrolig populær stueplante. Særligt fordi den er så nem at passe og lave stiklinger af. 

Pasning af Pilea planten

Pilea er en af de mindre stueplanter. Men selvom den er lille, så kan den hurtigt vokse sig stor. Planten vokser nemlig helt vildt, ja nærmest som ukrudt, når den først har fået fat. Den populære stueplante har en lodret vækst og så sætter den mange nye små stiklinger. Du får altså hurtigt en stor og flot plante, der laver flere stiklinger, som du kan forkæle din omgangskreds med. 

Hvor meget lys skal min Pilea have?

Pilea er glad for meget lys, dog ikke direkte sollys. Vi anbefaler du sætter din plante i et vindue mod nord eller øst. Vender dit vindue mod vest eller syd, anbefaler vi du sætter din pilea lidt inde i rummet, så den stadigvæk får lys. Men uden den bliver direkte ramt af de skarpe solstråler. Hvis den får direkte sollys kan bladene nemlig blive solskadet. Det ser man nemt ved at bladene bliver gule, brune, sort og slatne. De skadede blade kan nemt tages af, men planten laver ikke nye blade, der hvor de gamle er fjernet.

Pilea er hurtigt til at reagere, hvis der sker forandringer på dens placering, i forhold til lys eller varme. Så hvis din plante er utilfreds, vil du hurtigt kunne se det. Pilea planten vender sig også efter lyset. Så det er en god ide at dreje den engang imellem, for at undgå den bliver skæv. 

Hvor ofte skal min Pilea vandes?

Pilea planten kræver lidt ekstra opmærksomhed i forhold til vanding. Planten har nemlig bedst at ikke at tørre helt ud mellem vandingerne. Vi anbefaler derfor, du vander din pilea, når de øverste 3-4 cm jord er tørre. Du kan med stor fordel stikke en finger i jorden, for at mærke hvor tør jorden er. Det kan også være en god ide at sætte din Pilea i en krukke med hul i bunden, eller lave dræn i bunden med lecakugler. Planten kan nemlig ikke lide at soppe for meget i vand. 

Skal min Pilea have gødning?

Vi anbefaler du jævnligt giver din Pilea gødning i vækstperioden, som løber fra marts-oktober måned. I vinterhalvåret anbefaler vi at du max giver din plante gødning 1 gang om måneden. Gødning er som en god vitaminpille til din plante. Det styrker og beskytter din plante mod sygdom og angreb fra skadedyr. Samtidig fremmer det plantens flotte grønne farve og får planten til at vokse hurtigere. 

Så hvis du spørger os, så er en investering i gødning, en investering i et langt og godt forhold mellem dig og din plante. Nu skriver vi godt nok investering, men gødning behøves faktisk ikke at være hverken dyrt eller besværligt. Herhjemme bruger vi Bio Grow fra Biobizz med stor succes. En 100% organisk flydende gødning, vi blander i vandingsvandet. Vi har brugt den med stor succes gennem flere år og er blevet så glade for den, at vi nu sælger den. Du kan finde den lige her.

Hvordan laver jeg stiklinger af Pilea planten?

Du kan lave stiklinger af din Pilea plante på 2 forskellige måder.

1. Stikling under jorden

Pilea formere sig hurtigt og nemt. Hvis man passer den rigtigt, vil den i løbet af kort tid lave en masse stiklinger. 

Stiklingerne, som også kaldes pilea-babyer, er små skud planten laver under jorden. Stiklingerne kan tages af, ved forsigtigt at knække dem af eller ved at skære dem fra moderplanten. Du kan også lade dem sidde, hvis du ønsker en mere fyldig plante.

Stiklingerne er forholdsvis nemme at få til at vokse. De skal blot tages af og plantens i jord. Stiklingerne skal passes på samme måde som moderplanten. Et par dage efter du har plantet din stikling, kan du opleve at bladene ser triste og sammenfaldne ud. Det er helt normalt og de vil typisk rejse sig igen efter et par dage. 

2. Stiklinger fra stammen

Du kan også lave en stikling af din Pilea, ved at tage en stikling direkte fra stammen. Find det blad som du ønsker at bruge og skær det af helt inde ved stammen. Det kan eksempelvis være en af de nederste blade, eller en stilk der sidder tæt på en anden. 

Plant din stikling i en potteskjuler og vand den godt. Herefter skal den passes, ligesom moderplanten. 

Plantedoktor – Hvad er der galt med min Pilea?

Gule blade

Hvis din Pilea står med gule blade, er det et tegn på at der er noget galt med vandingen. Måske har du selv en fornemmelse af om du har vandet for lidt eller for meget? Ellers skal du undersøge din plante. 

Når du giver den vand, læg så mærke til om vandet forsvinder hurtigt eller langsomt. Hvis det forsvinder hurtigt, er det et tegn på din Pilea mangler vand. Hvis det forsvinder langsomt, mangler din Pilea sandsynligvis ikke vand. 

Du kan også tjekke det ved at mærke ned i jorden. Er det øverste lag jord meget tørt eller mærker det fugtigt?

Brune blade

Hvis din Pilea laver brune brune blade, er det typisk et tegn på, at planten har været utilfreds med noget i længere tid. Husk hele tiden at hold øje med din plante. Måske kan det gøres noget inden bladene bliver skadet. Når først bladene er skadet og brune, bliver de nemlig ikke pæne igen.

Tjek om din Pilea står og sopper i vand. Det kan den nemlig ikke tåle. Hvis det er tilfældet, så er det en god idé at omplante Pileaen, i noget nyt og tørt jord. 

Brune blade kan også være tegn på at din plante får træk. Mærk rundt om planten om du kan fornemme noget stille træk. Træk kan blandt andet komme hvis planten står tæt på et vindue eller en dør, i en kold gang, eller i et værelse hvor man lufter meget ud.

Bladene hænger

Hvis bladene på din Pilea hænger, kan det skyldes planten enten mangler vand eller gødning. Pilea planten har ligesom alle andre stueplaner, brug for at få tilført ekstra næring. Det er derfor vigtigt at huske at give din plante regelmæssigt gødning. 

Sorte pletter på bladene

Hvis din Pilea får sorte pletter på bladene, skyldes det sandsynligvis at din plante får for meget direkte sol. Din pilea er simpelthen blevet solskoldet. Stueplanten trives bedst på en placering med indirekte sol. Prøv derfor at flytte din plante til en anden placering. Tag forsigtigt de skadede blade af, de bliver nemlig ikke pæne igen. 

 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her