Fredsliljen er en fantastisk plante, som gennem mange år har bragt glæde i vores hjem. Den fine stueplante kan vokse sig meget tæt og så er den kendt for sine små hvide blomster. En fredslilje er en meget smuk og elegant stueplante, som passer ind i de fleste hjem. Mangler du en plante til dit badeværelse eller soveværelse, så er fredsliljen et oplagt valg.

Lad os lære fredsliljen at kende

Fredsliljen er en smuk plante, som ses i mange hjem. Den mest almindelige sort er Spathiphyllum Wallsii, som stammer fra Columbia. Denne sort bliver omkring 30 cm høj, også kan den blive op til 1 meter bred. Hvis din fredslilje skal vokse sig så stir, kræver det dog at du ompotter den årligt, i takt med den vokser.

Har du ikke en fredslilje i din samling endnu? Bare rolig, du kan købe den lige her i vores webshop. Vi har passet og plejet den, som var det vores egen og vi sender ud til hele Danmark.

Fredsliljen er en af de allerbedste luftrensere. Så den kan være en god plante til badeværelset eller soveværelset. 

OBS: Har du kæledyr, så tænk over hvor du sætter din Fredsliljen. Den er nemlig giftig for både hunde og katte. Nogle kæledyr kan altså finde på at nippe til stueplanterne.

Pasning af fredslilje

Fredsliljen er utrolig nem at passe. Faktisk er det en af de stueplanter, som vi altid anbefaler en “nybegynder” i den grønne verden.

Hvor meget lys skal min fredslilje have?

Fredsliljen trives bedst i varme omgivelser, den kan dog ikke tåle direkte sol. Om sommeren når stolen står højest og er skarpest, vil fredsliljen derfor trives på en skygge-placering.

Den kan ikke tåle at stå i træk. Så sæt den ikke for tæt på åbne vinduer og døre. Sæt den heller ikke for tæt på radiator eller brændeovn, da det vil tørre den ud.

Fredsliljen har det bedst med en høj luftfugtighed. Derfor er det en god idé at overbruse den med jævne mellemrum. Specielt når fredliljen er ved at danne blomster er det vigtigt at holde luftfugtigheden høj omkring planten.

Da fredsliljen er glad for høje temperaturer og høj luftfugtighed, egner den sig særlig godt til at stå på et badeværelse. Det gør heller ikke noget det er et mørkt badeværelse.

Hvor ofte skal min fredslilje vandes? 

Fredsliljen elsker vand. Den kan ikke lide at tørre helt ud mellem vandingerne. Jorden i potten skal holdes fugtig, dog ikke direkte våd. Herhjemme vander vi vores fredslilje ca. 2 gange om ugen i vækstsæsonen (april-september). Om vinteren vander vi den ca. en gang om ugen.

Du skal ikke være nervøs for om du giver din fredslilje for lidt vand. Den er god til at fortælle dig, hvis den mangler vand. Bladene vil hænge ned langs potten. Vi plejer at sige den er lidt en drama-queen. Hvis den mangler vand, kan det ligne den er helt død, men frygt ej. Giv den en sjat vand – ikke for meget – og dagen efter, står den helt pæn som normalt igen.

Skal min Fredslilje have gødning?

Det er vigtigt Fredsliljen jævnligt får gødning. Planten bruger meget energi på at lave sine smukke blomster og det hjælper gødningen den med. Gødningen hjælper også Fredsliljen til at vokse sig sund, tæt og flot og til at gøre planten modstandsdygtig overfor insektangreb og sygdom.
Herhjemme giver vi vores Fredslilje gødning 1-2 gange om måneden i vækstperioden. Om vinteren får den gødning ca. 1 gang om måneden.
Mangler du en god gødning til din Fredslilje? Herhjemme bruger vi Bio Grow fra Biobizz. En fantastisk gødning der er lavet på 100% naturlige ingredienser. Den er effektiv, drøj i brug og nem at bruge. Der skal bare blandes lidt i vandingsvandet og så er man i gang. Vi er blevet så glade for den, at vi nu forhandler den. Så du kan finde den lige her.
Fredsliljen kan også dyrkes uden brug af jord. Metoden hedder Hydroponisk dyrkning og kræver kun at planten står i vand. Læs mere om metoden her.

Kan jeg lave stiklinger af min fredslilje?

Hvis du gerne vil lave flere planter ud af din Fredslilje, kan du gøre det ved at dele planten. Det bedste tidspunkt at dele planten på, er i starten af foråret inden planten for alvor begynder at vækste.

Sådan gør du:
  • Klargør en eller flere potter med frisk jord
  • Tag fredsliljen forsigtig op af potten.
  • Del forsigtigt rodklumpen i det antal planter du ønsker. (Hver rodklump skal have minimum et skud)
  • Plant dine nye planter i hver sin potte.
  • Tip: For at hjælpe planten med hurtigt at danne stærke rødder i sin nye potte, anbefaler vi du giver den Root Juice. En gødning, der er skabt til at hjælpe stiklinger og ompottede planter godt på vej.

Skal min fredslilje ompottes?

Hvis du gerne vil have din Fredsliljen skal vokse sig stor og fyldig, anbefaler vi at du omplanter din plante hvert forår. Her skal planten have en større krukke og ny frisk pottemuld.

Sådan gør du:
  • Tag forsigtigt Fredsliljen op at sin nuværende potte
  • Børst forsigtigt, så meget af det gamle jord af rødderne som muligt
  • Stil den i en spand og lad den trække vand i 5 min. inden du planter den i den nye potte
  • Vælg en krukke, som er lidt større end plantens nuværende potte
  • Fyld frisk jord i den nye krukke
  • Placer planten i den nye potte og fyld op med jord, så rødderne bliver dækket. Tryk forsigtigt jorden sammen om planten.
  • Tip: For at hjælpe planten med hurtigt at danne stærke rødder i sin nye potte, anbefaler vi du giver den Root Juice. En gødning, der er skabt til at hjælpe stiklinger og ompottede planter godt på vej.

Plantedoktor – Hvad er der galt med min fredslilje?

Gule blade
Fredsliljen kan lave gule blade af flere årsager

Mangler gødning
Fredsliljen kan lave gule blade, hvis den mangler næring. Sørg for at give gødning jævnligt. Særligt om sommeren i dens vækst periode, er det vigtigt den jævnligt får gødning.

Får meget direkte sollys
Fredsliljen kan laves gule blade, hvis den får direkte sollys. Flyt planten til en mere skyggefuld placering, hvor den får indirekte sollys.

Brune blade

Fredsliljen kan lave brune blade af flere årsager.
Står i træk
Fredsliljen er ikke glad for træk. Derfor er det en god idé at placere den væk fra døre, vinduer og arealer hvor man går forbi den, mange gange dagligt. Hvis den får træk, vil spidserne blive brune.

For lidt vand
Hvis der går for længe mellem dine vandinger, kan fredsliljen finde på at lave brune blade. Øg dine vandinger en smule og klip de brune blade af.

Udskifter blade
Det er helt normalt at en plante, laver et brunt blad engang i mellem. Hvis det bare er ét enkelt blad, sker der ikke noget. Når fredsliljen vokser, vil den naturligt udskille nogle af de gamle blade. Klip blot de brune blade af.

Bladene hænger

Hvis bladene på din fredslilje hænger, skyldes det sandsynligvis at den mangler vand. Selvom det ligner din fredslilje er død, fordi den hænger meget i bladene – så kan du sagtens nå at redde den. Giv den vand og vent til dagen efter, så vil din fredslilje igen se sund og frisk ud.

Laver ingen blomster

Hvis din fredslilje ikke laver blomster, skyldes det at den mangler vand og/eller næring. Det kræver meget energi fra planten at lave blomsterskud og derfor er det vigtigt at give den rigeligt vand og gødning. Særligt i vækstperioden. Se afsnittet længere oppe omkring gødning.

 

 

1 KOMMENTAR

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her