Stuebirk også kendt som Birkefigen eller som “Bedstemorplanten”. På latin er plantens navn “Ficus Benjamina”. Det er en meget taknemmelig og dekorativ plante, som vi plejer at anbefale alle – også dem der ikke har grønne fingre. 

Stuebirken skal have inddirekte sollysStuebirken må gerne tørre lidt ud mellem vandingerneStuebirken er en nem plante at passeStuebirken er meget luftrensende

Lad os starte med at lære stuebirken bedre at kende

Stuebirk, også kaldet Ficus Benjamina eller Birkefigen, er en populær stueplante som ligner et lille træ. Stuebirken er utrolig dekorativ. Den er fyldt med grene, som er dækket af små blanke blade. Måske du kender Stuebirken som planten der pludselig smider alle sine blade? Det kan den finde på og vi skal nok gøre dig klogere på hvorfor senere.

Stuebirken fåes i forskellige varianter

Ficus Benjamina er en af de mest kendte varianter af stuebirken. Planten har små, blanke, tilspidsede grønne blade. I stuen kan den blive op til 2 meter høj og i drivhuset kan den blive helt op til 6-8 meter.

Ficus Benjamina Twilight er den brogede udgave af Ficus Benjamina. Planten har små, hvidbrogede blade. Det er helt simpelt. Desto mere lys du giver din stuebirk, desto flottere bliver farvespillet i bladene. Pas dog på med at sætte planten i direkte sollys, da det kan skade bladene.

stuebirken fåes også i en broget udgave

Hvor ofte skal min stuebirk vandes?

En stuebirk skal vandes regelmæssigt 1-2 gange om ugen. Stuebirken kan godt lide at stå i lidt fugtigt jord. Den må dog ikke ligefrem stå og soppe i vand, for så rådner rødderne. Du kan med fordel lade den tørre let ud mellem vandingerne. Du må bare ikke glemme den i for lange perioder, så det bliver helt udtørret. Som de fleste andre planter, kan den godt lide at blive overbruset eller sprøjtet med forstøver. På den måde hjælper du den med at holde luftfugtigheden oppe.

Har du glemt at vande den i nogle dage, så kan du heldigvis hurtigt gøre den glad igen. Start med at giv den lidt vand, vent et par dage og så giv den lidt vand igen. Når først planten er udtørret, kan den ikke finde ud af, hvis den pludselig får meget vand på en gang.

Skal min Stuebirk have gødning?

Gødning hjælper stuebirken til at vokse sig sund, stærk og flot. Det hjælper planten til at holde sig modstandsdygtig overfor sygdom og skadedyr og det hjælper den til at sætte nye skud. Vi anbefaler du giver din stuebirk gødning 1-2 gange om måneden i vækstperioden, som går fra april-september. I vinterhalvåret skal planten maksimalt have gødning 1 gang om måneden.

Har du en god gødning til dine stueplanter? Ellers vi vi anbefale dig vores favorit, BioBizz Bio-Grow gødning. Den er effektiv og nem at bruge. Den blandes i vandingsvandet og så er du i gang.

Stuebirken kan fåes i flere varianter. Du kan kende den ved de dråbeformede blade med en spids for enden.

Stuebirken skal have inddirekte sollysHvor meget sollys skal min  stuebirk have?

Stuebirken fortrækker en lys placering hvor den får indirekte sollys. En god placering kan eksempelvis være tæt på et vindue. Hvis den får for meget direkte sollys kan det skade bladene. De bliver simpelthen svitset. Hvis din stuebirk står for mørkt, kan du risikere den smider bladene.

Generelt er stuebirken meget tilfreds og taknemlig. Selvom den ikke kan lide at stå alt for mørkt, kan du godt placere den i et rum hvor det er sparsomt med sollys. F.eks. mod nord. Vær dog opmærksom at det godt kan være væksten bliver langsommere.

Kan jeg lave stiklinger af min stuebirk?

Du kan sagtens lave stiklinger af din stuebirk. Det bedste tidspunkt er om foråret. Her er planten nemlig i vækst og lysforholdene er bedst.

Stuebirken formeres ved at klippe top- eller sideskud af planten.

  • Sideskud er et skud der vokser ud fra hovedstilken, ved siden af et bladskud. Se 1. billede.
  • Topskud er et skud i toppen af planten eller ved enden af en gren. Se 2. billede.

Den afklippede stikling sættes i jord der er blandet med sand. Se 3. billede.
Giv stiklingen en smule vand. Tilsæt evt. Root-Juice for at stimulere rodvæksten.
Sæt plastik over stiklingen og placér den et varmt sted. Se 4. billede.

Sådan laver du stiklinger af din stuebirk

Klip et skud af din stuebirk

Plan stiklingen i jordStikling af stuebirk

Plantedoktor – Hvad er der galt med min stuebirk?

Min stuebirk smider bladene

Taber din stuebirk bladene? Der behøver ikke at være noget galt med planten. Stuebirken er stedsegrøn, så den vil løbende udskifte bladene. Men smider din stuebirk mange blade på en gang, så kan det være tegn på den er stresset. En stresset stuebirk kan nemlig reagere ved at få mange tørre blade som falder af. Der kan være flere årsager til planten er stresset. Det kan eksempelvis skyldes:

  • Planten står for mørkt. Stuebirken har brug for inddirekte sollys.
  • Planten bliver udsat for skiftende temperature. Særligt om vinteren kan en brændeovn påvirke planten.
  • Planten står i træk fra vindue, dør eller kolde vægge.
  • Planten er for nyligt blevet flyttet.

De fleste af ovenstående årsager, som kan give stuebirken stress, kan løses ved at prøve at flytte planten. Men vær opmærksom på, at den altså også, kan blive stresset af at blive flyttet. Så hvis du har forsøgt at løse problemet, ved at sørge for at den får det rette lys, at den ikke får træk eller bliver udsat for skiftende temperature, så prøv at giv planten lidt tid. Stuebirken vil i de fleste tilfælde, begynde at skyde igen fra de nøgne grene, så snart den er faldet til ro.

Hvis ovenstående ikke hjælper, så kan du forsøge at skære din plante kraftigt tilbage. Har din stuebirk smidt en stor mængde blade og kan du se og mærke på grene at de er helt tørre, kan du roligt klippe dem af. Så skyder de nemlig ikke længere. Klip ned indtil du kan se noget grønt indeni grenen.

Overvanding af stuebirkenDu kan kende stuebirken på de dråbeformede blade

En stuebirk kan også tabe bladene hvis den bliver overvandet.
Hvis du har mistanke om at din stuebirk kan være overvandet, så læg mærke til hvordan den tager i mod nyt vand. Hvis den sykker vandet  meget langsomt, så er den mættet. Stik en finger i jordet. Hvis der hænger meget jord på fingeren og jorden mærkes våd, så har du være lidt for flittig med vandkanden. Lad stuebirken tørre.

Hold løbende øje med den ved at stikke en finger i jorden cirka hver tredje dag. Når jorden igen mærker tør og der ikke længere hænger jord fast på din finger, så kan du igen give den en smule vand.

Husk det er bedre at give din stuebirk lidt vand flere gange, i stedet for meget vand én gang.

4 KOMMENTARER

  1. Jeg har en stuebirk, som jeg har haft i mange år. I de senere år, har den haft en kedelig tendens til at blive fedtet eller klistret på bladene. Det hjælper at sætte den ud i fri luft i regnvejr, men når den har været inde i et par dage, bliver den klistret igen. Hvad kan det skyldes og er der noget at gøre ved det?

    • Hej Vivian,
      Fedtede blade kan skyldes at din plante er blevet angrebet af bladlus. De danner en fedtede hinde på bladene.
      Stil din stuebirk ud i bruseren og overbrus den grundigt med koldt vand. Det kan bladlusene ikke lide. Gentag nogle gange med kort tid mellem. På den måde forhindre du at bladlusene etablere sig igen.
      Alternativt kan vi blade vand og sæbe i en sprayflaske og sprøjte din stuebirk. Det kan bladlusene heller ikke lide.
      Jeg håber du slipper af med dem 🙂

    • Hej Conny,
      Højst sandsynligt skyldes det bladlus. De danner en honning-lignende hinde på bladene.
      Hvis det er bladlus, er der to ting du kan gøre.
      1. Overbrus din plante gentagne gange med koldt vand.
      2. Bland vand og mild sæbe i en sprayflaske og spray din stuebirk. Være omhyggelig og sørg for du sprøjter bladene på undersiden og oversiden.
      Held og lykke.
      Vi håber du slipper af med dem.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her