Stuebirk også kendt som Birkefigen eller som “Bedstemorplanten”. På latin er plantens navn “Ficus Benjamina”. Læs alt om pasning af din stuebirk her. 

“Kært barn har mange navne. Lær den populære gamle plante at kende her”

Stuebirk – En gammel kending der er nem at passe. Meget taknemmelig. Mange bliver forskrækket når den taber bladene. Det skal man dog ikke, det er helt normalt. Stuebirken er nemlig stedsegrøn. Når en plante er stedsegrøn, skifter den bladene løbene og derfor oplever man, at den smider nogle blade. Nogle gange mange, andre gange få.

Stuebirken fåes i forskellige varianter – to af de mest kendte er Ficus Benjamina og
Ficus Benjamina Twilight

Ficus Benjamina er en af de mest kendte varianter af stuebirken. Planten har små, blanke, tilspidsede grønne blade. I stuen kan den blive op til 2 meter høj og i drivhuset kan den blive helt op til 6-8 meter.

Ficus Benjamina Twilight er den brogede udgave af Ficus Benjamina. Planten har små, hvidbrogede blade. Desto mere lys du giver din stuebirk, desto flottere bliver farvespillet i bladene. Pas dog på med at sætte planten i direkte sollys, da det kan skade bladene.

Vanding af stuebirk

En stuebirk skal vandes regelmæssigt 1-2 gange om ugen. Stuebirken kan gå lide at stå i lidt fugtigt jord. Den må dog ikke ligefrem stå og soppe i vand, for så rådner rødderne. Du kan med fordel lade den tørre let ud mellem vandingerne. Du må bare ikke glemme den i for lange perioder, så det bliver helt udtørret. Som de fleste andre planter, kan den godt lide at blive overbruset eller sprøjtet med forstøver.

Har du glemt at vande den i nogle dage, så kan du heldigvis hurtigt gøre den glad igen. Start med at giv den lidt vand, vent et par dage og så giv den lidt vand igen. Når først planten er udtørret, kan den ikke finde ud af det hvis den pludselig får meget vand på en gang.

Stuebirken kan fåes i flere varianter. Du kan kande den ved de dråbeformede blade med en spids for enden.

Placering af stuebirk

Stuebirken fortrækker en placering hvor den får indirekte sollys. En god placering kan eksempelvis være tæt på et vindue. Hvis den får for meget direkte sollys kan det skade bladen

Min stuebirk smider bladene

Taber din stuebirk bladene? Der behøver ikke at være noget galt med planten. Stuebirken er stedsegrøn, så den vil løbende udskifte bladene. Men smider din stuebirk mange blade på en gang, så kan det være tegn på den er stresset. En stresset stuebirk kan nemlig reagere ved at få mange tørre blade som falder af. Der kan være flere årsager til planten er stresset. Det kan eksempelvis skyldes:

  • Planten står for mørkt. Stuebirken har brug for inddirekte sollys.
  • Planten bliver udsat for skiftende temperature (Særligt om vinteren kan en brændeovn påvirke planten)
  • Planten står i træk fra vindue, dør eller kolde vægge
  • Planten er blevet flyttet

De fleste af ovenstående årsager, som kan give stuebirken stress, kan løses ved at prøve at flytte planten. Men vær opmærksom på, at den altså også, kan blive stresset af at blive flyttet. Så hvis du har forsøgt at løse problemet, ved at sørge for at den får det rette lys, at den ikke får træk eller bliver udsat for skiftende temperature, så prøv at giv planten lidt tid. Stuebirken vil i de fleste tilfælde, begynde at skyde igen fra de nøgne grene, så snart den er faldet til ro. Hvis det ikke hjælper, så kan du forsøge at skære din plante kraftigt tilbage.

Overvanding af birkefigen

En stuebirk kan også tabe bladene hvis den bliver overvandet. Så har du mistanken om du har været lige flittig nok med vandkanden, så hold en pause.

Skriv et svar

Skriv din kommentar her
Skriv venligst dit navn her